Doc. dr. sc. Krunoslav Novak imenovan generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije

Krunoslav Novak
Foto: HKS

Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u utorak 15. rujna 2020. u Splitu, doc. dr. sc. Krunoslav Novak imenovan je generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije.

„Radosni smo i zahvalni Bogu da su hrvatski biskupi prepoznali osobu, vrednote i darove našeg kolege Novaka i povjerili mu važnu službu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i u našoj domovinskoj Crkvi, premda smo istovremeno svjesni da će se time promijeniti i njegov način prisutnosti i djelovanja na našem Sveučilištu, kojega je prečasni Novak dragocjen i važan član. Od svog dolaska 2013., kolega Novak je svojom osobnošću, svećeničkim svjedočanstvom, stručnim, znanstvenim i nastavim djelovanjem obilježio razvoj našeg Sveučilišta, a osobito Odjela za komunikologiju.

Od početka je uključen u pastoralne aktivnosti, pokreće pjevački zbor i studentima je na raspolaganju kao svećenik i nastavnik. Cijenimo njegovu ulogu u Senatu, a od ove godine, kolega Novak je izabran za zamjenika pročelnika Odjela za komunikologiju. Osobito sam zahvalan što je kolega Novak važan promotor našeg Sveučilišta i u Kanadi, posebice među našim iseljenicima u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

U vrijeme pandemije, kolega Novak je organizirao prijenos svete mise iz naše Sveučilišne kapele, čime je velik broj ljudi upoznao i prepoznao naše Sveučilište ne samo kao znanstvenu i nastavnu ustanovu, nego i kao mjesto duhovnosti i duhovnog rasta.

U svoje osobno ime i u ime cijele sveučilišne zajednice od srca mu čestitamo na imenovanju, kao i na spremnosti da prihvati ovu odgovornu službu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Siguran sam da će svojim talentima, sposobnošću i kreativnošću, ali prije svega svećeničkim služenjem, dati veliki doprinos životu i radu Hrvatske biskupske konferencije.“ – rekao je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Studentice i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta uvijek su puni pohvala za nastavu, tijekom koje im je docent Novak prenosio znanja i iskustvo iz kolegija Uvod u komunikologiju, Televizijska produkcija, Televizijsko novinarstvo, Fotonovinarstvo i Semiotika u medijima. Docent Krunoslav Novak poznat je i po svojim autorskim filmovima. Njegov posljednji film, snimljen u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, govori o studenticama i studentima Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta i njihovom radu tijekom pandemije COVID-19.

Pjevači u zboru zasigurno će docenta Novaka pamtiti po probama, izletima i hodočašćima te sudjelovanjima na obilježavanju Dana Sveučilišta i drugim događanjima na Sveučilištu.

Studentice i studenti vičniji oku kamere sudjelovali su u sedam fotografskih natječaja, od 2014. do 2020., koje je docent Novak organizirao uz donaciju i podršku župnika Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, vlč. dr. sc. Mladena Horvata. Pobjedničke fotografije naših studenata, kao i one iz užeg izbora, krase urede i predavaonice našeg Sveučilišta.
„S docentom Krunoslavom Novakom se ne opraštamo, već se radujemo daljnjoj suradnji na svim područjima života i rada našeg Sveučilišta. U novoj službi pratimo ga molitvom i želimo mu obilje Božjeg blagoslova.“ – tako će rektor Tanjić.

Tko je doc. dr. sc. Krunoslav Novak

Krunoslav Novak rođen je 15. studenoga 1974. u Čakovcu od +Josipa i Terezije r. Hrastić te je kršten i odrastao u Župi sv. Marka u Selnici, gdje je primio sakramente kršćanske inicijacije. Osnovnu školu završio je u Selnici, a 1989. godine ulazi u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je 1993. godine maturirao u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti. Iste godine upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, te je 1998. godine diplomirao kao svećenički kandidat Varaždinske biskupije. Za đakona je zaređen u varaždinskoj katedrali 27. rujna 1998., a đakonski praktikum obavljao je u Dječakom sjemeništu na Šalati kao magistar sjemeništaraca. Za prezbitera Varaždinske biskupije zaređen je 27. lipnja 1999. po rukama biskupa mons. Marka Culeja.

Od 1999.-2000. godine bio je župni vikar u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću i vjeroučitelj u Osnovnoj školi Nedelišće.
2000. godine imenovan je upraviteljem Župe sv. Marije Magdalene u Knegincu, gdje ostaje do 2002. godine. U to vrijeme aktivno surađuje u biskupijskim projektima pastorala mladih, te je inicijator i organizator 1. i 2. križnog puta mladih Varaždinske biskupije.

U jesen 2002. godine varaždinski biskup šalje ga na studij komunikacijskih znanosti na Papinsko salezijansko sveučilište u Rimu gdje je 2005. stekao magisterij iz područja znanosti društvenih komunikacija s magistarskim radom na temu Il ritratto del santo contemporaneo secondo la Lux Vide: Fiction agiografica di Don Bosco, Maria Goretti, Padre Pio, Papa Giovanni XXIII, Madre Teresa. (Portret suvremenog sveca u interpretaciji produkcijske kuće LuxVide. Hagiografski tv-serijali o: Majci Tereziji, Padru Piu, Don Boscu, Mariji Goretti, Papi Ivanu XXIII). Mentor rada bio je profesor Tadeusz Lewicki SDB.
Iste godine vraća se u Varaždinsku biskupiju i radi na pokretanju Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije te isti ured vodi do 2008. godine. U tom razdoblju pojačava suradnju s lokalnim medijima, sa suradnicima proizvodi dvije televizijske emisije za Varaždinsku televiziju u kojima je urednik i voditelj, kolumnist je tjedne tiskovine Varaždinske vijesti, te surađuje s katoličkim medijima. Sudjeluje u biskupijskom projektu formacije animatora mladih s Uredom za pastoral mladih, te u izradi katehetskih materijala (tiskanih i audiovizualnih) koji prate žive vjerničke krugove posebno u suradnji s Uredom za pastoral duhovnih zvanja i Uredom za misijski pastoral. Sudjeluje u projektu Mladi za mlade. Posebno se posvećuje formaciji animatora s naglaskom na njihovim komunikacijskim i medijskim kompetencijama. Redovito služi svete mise i propovijeda u varaždinskoj katedrali.

2008. godine varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak upućuje ga ponovno u Rim na doktorski studij na Fakultet znanosti društvenih komunikacija Papinskog salezijanskog sveučilišta, koji završava 2012. godine obranom doktorske disertacije pod mentorstvom profesora Franca Levera SDB, na temu Identità religiosa dei giovani. Comunicazione massmediale e interpersonale: quali fattori di influenza nella costruzione di identità. Una ricerca sui giovani delle scuole superiori nella diocesi di Varaždin in Croazia (Religiozni identitet mladih. Medijska i interpersonalna komunikacija kao čimbenici koji utječu na izgradnju identiteta. Istraživanje o mladima Varaždinske biskupije u Hrvatskoj).
Za vrijeme studija u Rimu bio je pitomac Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Od početka doktorskog studija 2008. pa do danas redovito o Božiću i Uskrsu, te tijekom ljetnih mjeseci pastoralno pomaže u Župi naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu u Kanadi.

Od 2013. godine kao poslijedoktorand počinje predavati predmete vezane uz medije i komunikaciju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te sudjeluje u pokretanju Odjela za komunikologiju. Uz znanstveno-nastavne aktivnosti uključuje se i u pastoralne aktivnosti na Sveučilištu te pokreće studentski pjevački zbor i studentima je na raspolaganju i kao svećenik i kao nastavnik.

2017. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docent u interdisciplinarnom području znanosti teologija i komunikacijske i informacijske znanosti, te predaje predmete: Uvod u komunikologiju, Televizijsko novinarstvo, Televizijska produkcija, Fotonovinarstvo, Semiotika u medijima te Slika i film kao povijesni izvor.
2020. imenovan je zamjenikom pročelnika Odjela za komunikologiju.
2013.-2017. bio je član drugog saziva Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
Od 2017. do danas član je Etičkog povjerenstva KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.
2014.-2019. bio je član Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije.
Od 2014. vodi pastoralu brigu za hrvatsku zajednicu u Mariboru u Sloveniji, a 2016. godine imenovan je ravnateljem Hrvatske katoličke misije bl. Alojzije Stepinac u Mariboru.
2007.-2010. član je Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija.
Od 2014. do danas član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao je na više susreta glasnogovornika i voditelja medijskih ureda europskih biskupskih konferencija u organizaciji CCEE (Rim 2010., Glasgow 2016., Sofia 2017., Rim 2019.).
Član je Središnjeg odbora i Odbora za medije za organizaciju Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji se trebao održati u Zagrebu u svibnju 2020. godine, ali je radi pandemije COVID-19 odgođen.

Sudjelovao je na više domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova, objavio znanstvene i stručne članke, recenzent je članaka u teološkim i komunikološkim časopisima i drugim publikacijama. Sudjeluje na tribinama, održava stručna predavanja i formativne susrete, svećenicima, đakonima i bogoslovima, redovnicama, vjeroučiteljima i drugim vjernicima laicima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Vojvodini i Kanadi, te je održavao duhovne obnove studentima, bogoslovima te vjernicima laicima u župnim zajednicama.

Autor je dva dokumentarna filma s misijskom tematikom Madrecitas, Službenice milosrđa misionarke u Ekvadoru i Lica puna nade, te više dokumentarno-putopisnih reportaža. Bio je stručni savjetnik u produkciji filma Stepinac – Kardinal i njegova savjest. Fotografijama je opremio i grafički uredio više knjiga, napose u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom svetoga Jeronima u Rimu, Nacionalnom upravom Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i Postulaturom bl. Alojzija Stepinca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr