Dokumentarni film ‘Goli’ kreće u kino distribuciju

Foto: Pokrajac, commons.wikimedia.org

Dokumentarni film “Goli” scenaristice i redateljice Tihe K. Gudac u nedjelju, 30. studenog kreće u distribuciju u nezavisnim hrvatskim kinima, počevši od zagrebačkog kina Europa u kojemu će se prikazivati u prvoj polovici prosinca, a u ostale hrvatske gradove odlazi početkom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “Goli” prvijenac je zagrebačke redateljice, u kojemu se ona suočava s obiteljskom prošlošću koju je obilježio boravak njezina djeda u političkom logoru Goli otok. Priča je to o čovjeku koje je prije šezdesetak godina nestao i pojavio se nakon četiri godine kao netko drugi, noseći sa sobom bolnu tajnu. Na toj tajni o kojoj se šutjelo kasnije je izgradio život svoje obitelji jer je svaki razgovor o prošlosti bio zabranjen.

Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, redateljica tog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu. Kako je djed preminuo prije nego što je ona snimila film, priču je istražila na ruševinama prošlosti, mozaiku nastalom od tragova, obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto, Goli otok poznat i kao otok slomljenih duša i posljedica koje je ostavio na tri generacije. Osim što je fascinantni prikaz trenutka u kojem jedna prošlost konačno može postati povijest, riječ je i o odvažnom dokumentarnom suprotstavljanju šutnji i strahu.

Film je premijerno prikazan ove godine na Sarajevo Film Festivalu gdje je nagrađen Srcem Sarajeva kao najbolji dokumentarac. Prikazan je i na Dokufestu u Prizrenu te na Zagreb Film Festivalu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarnog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimljen je u produkciji zagrebačkog Factuma, koji će ga i distribuirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.