Dr. Esther Gitman dodijeljena nagrada ‘Prijateljica Hrvatske’ zbog širenja istine o Stepincu

Foto: unicath.hr, Luka Smuk

Mreža hrvatskih žena koja povezuje utjecajne i ugledne žene hrvatskoga podrijetla iz inozemstva dodijelila je nagrade dvadeset dvjema ženama iz Hrvatske i hrvatskih zajednica u svijetu, od sjevera Europe do Meksika.

Uz to, počasnu nagradu ‘Prijateljice Hrvatske’ dobila je dr. Esther Gitman, koja se zauzima da proširi priču o radu blaženog Alojzija Stepinca i njegovoj pomoći Židovima tijekom Drugoga svjetskog rata.

> Esther Gitman dobitnica medalje za posebne zasluge u širenju istine o blaženom Alojziju Stepincu

“Svakako je važno za mlađe generacije da, ako vide nekakvu istinu, da je dokažu i donesu u svijet”, poručila je dobitnica počasne nagrade.

Esther Gitman rođena je u Sarajevu, a majka je s njom uspjela pobjeći iz NDH zbog progona Židova. Kako je posvjedočila u jednome intervjuu, Istraživanjem spašavanja Židova u NDH počela se baviti nakon što ju je kći koja ima šestero djece upitala kako je uspjela preživjeti holokaust.

Doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svoga istraživanja sažela je u knjizi pod nazivom ‘When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945’ (Kad hrabrost prevlada: Spašavanje i opstanak Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.).

> Dr. Esther Gitman: Za Stepinca je postojala samo jedna rasa – ona ljudska koju je stvorio Bog

Knjiga obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH, a jedno poglavlje posvećeno je ulozi zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. U prijevodu na hrvatski jezik knjigu je 2011. objavila Kršćanska sadašnjost.

Gitman istražuje teme vezane uz Židove u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata i na temelju znanstvenih dokaza i povijesnih činjenica ukazuje na posebnost i veličinu kardinala Alojzija Stepinca u svim tim događanjima. U akademskoj godini 2013./2014. bila je gostujuća profesorica na Hrvatskome katoličkom sveučilištu, gdje je studentima držala kolegij o spašavanju Židova u NDH.

> Dr. Esther Gitman dobitnica počasne nagrade zbog zasluga u širenju istine o životu blaženog Alojzija Stepinca

Dr. Gitman je, istražujući povijesne izvore, proučavala kako to da je u Hrvatskoj holokaust preživjelo oko 25 % Židova, dok je, npr. u Nedićevoj Srbiji koja je bila pandan NDH- holokaust preživjelo jedva nekoliko posto.

Kako je u potvrdila i u svojoj knjizi – većina putova koje su Hrvati organizirali za spašavanje svojih kolega, susjeda i prijatelja Židova vodila je do kardinala Alojzija Stepinca koji se osobno, javno zalagao protiv rasnih zakona te isto tako poticao i katoličke vjernike da štite svoju „stariju braću“.

Esther Gitman otkrila je pisma koja su Paveliću pisali Hrvati, potpisujući se imenom i prezimenom, koji su tražili zaštitu i zaustavljanje progona Židova. Više je puta izjavila kako takve primjere građanske hrabrosti i javnog zalaganja za Židove u totalitarnom režimu koji je bio raširen u velikom broju europskih zemalja – nije našla nigdje drugdje.

Isto tako, Gitman je dokumentirala slučaj spašavanja velikog broja židovskih liječnika i njihovih obitelji koje se u suradnji sa dužnosnicima NDH – prebacilo radi izmišljene epidemije endemskog sifilisa u Bosnu i Hercegovinu – spašavajući im živote.

Intervju s dr. Gitman možete pogledati na Laudato tv.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/laudato.hr