Dr. sc. Jareb u ponedjeljak gost Akademske večeri s temom ‘Ustaško-domobranski pokret – Od nastanka do travnja 1941.’

mario jareb
Foto: dr. sc. Mario Jareb

Na novoj Akademskoj večeri u ponedjeljak u 20 sati u zagrebačkom Cafe galerija Institutu, Metalčeva 3, koju organizira udruga Obnova, ugostit će dr. sc. Maria Jareba, povjesničara i potpredsjednika Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dr. sc. Jareb za Narod.hr: ‘Bujna mašta dr. Ive o drobilici pokazatelj je da se njegov rad ne temelji na povijesnim izvorima’
> (VIDEO) Dr. Mario Jareb o Klasiću, NDH, Goldsteinu…

U središtu razgovora Akademske večeri bit će njegova monografija “Ustaško-domobranski pokret – Od nastanka do travnja 1941. godine”, koja po prvi put opširnije progovara o djelovanju organizacija Hrvatskog domobrana i korijenima Ustaško-domobranskog pokreta, njegovom nastanku i početcma od 1930. do atentata u Marseilleu te razvoju i djelovanju UHRO-a i domovinskog ustaštva od atentata u Marseilleu do travnja 1941.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Jareb diplomirao je godine 1994. povijest i arheologiju. Tijekom akademske godine 1993./94. pohađao je poslijediplomski studij povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti. Tamo je obranio rad (M.A. thesis) pod naslovom “The Croato-Hungarian Relations in 1848 and 1849 in the Mirror of the Croatian Press” i stekao stupanj Master of Arts in History. Zajedničku su mu diplomu godine 1995. godine izdali Sveučilište države New York (University of the State of New York) iz grada Albanyja, država New York, SAD, i spomenuti CEU iz Budimpešte, Mađarska. Od listopada 1994. do srpnja 1995. godine boravio je u Hrvatskoj vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom institutu za povijest zaposlen je od 1. prosinca 1995., gdje ponajprije istražuje problematiku Nezavisne Države Hrvatske i međuratnog Ustaško-domobranskog pokreta. U prosincu 1998. nostrificirana mu je magistarska diploma koju je stekao u Budimpešti. Od 1999. do 2003. radio je na disertaciji pod naslovom “Razvoj i djelovanje Ustaškog pokreta od nastanka do travnja 1941. godine”. Disertaciju je obranio 28. svibnja 2003. Od rujna 2001. do svibnja 2002. boravio je kao Fulbrightov stipendist na Ruskom i istočnoeuropskom institutu (Russian and East European Universty -REEI) Sveučilišta Indiana (Indiana University) u gradu Bloomingtonu, Indiana, SAD.

> (AUDIO) 10. travnja 1941. Zagreb i proglašenje NDH – kako su izgledali neizvjesni dani nakon napada Nijemaca na Beograd do dana proglašenja NDH?
> Dr. sc. Mario Jareb: ‘Velikosrpski krugovi nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da Hrvatska nije njihova kolonija’

Od početka rada u Hrvatskom institutu za povijest do danas dr. sc. Jareb sudjelovao je na mnogobrojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Objavio je brojne znanstvene radove, ali i priloge u popularnoznanstvenim časopisima i tisku. Suautor je udžbenika povijesti za osnovnu i srednju školu. Godine 2006. objavio je monografiju pod naslovom Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941. godine, koja je godine 2007. doživjela i drugo neizmijenjeno izdanje.

Od jeseni 2004. povremeno je surađivao u Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”. Od rujna 2005. do rujna 2008. bio je član hrvatske delegacije pri Međunarodnoj radnoj skupini za održavanje sjećanja, edukaciju i istraživanje holokausta (Task Force for International Co-operation on Holocaust Education, Remembrance an Research – ITF). Od veljače 2006. do rujna 2009. bio je predstavnik Ministarstva kulture RH u Savjetu Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Obnova osnovana s ciljem zaštite i razvijanja hrvatskog nacionalnog identiteta

Udruga Obnova uz časopis Obnova organizira festival konzervativne misli. Gosti udruge su između ostalih bili pročelnik odjela za politologiju Matice hrvatske Jure Vujić, odvjetnik Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji, današnji saborski zastupnik dr. sc. Stjepo Bartulica iz udruge Centar za obnovu kulture, dr. sc. Tomislav Sunić i dr. sc. Robin Harris i drugi.

Udruga Obnova okuplja veliki broj studenata i mladih intelektualaca kojima su entuzijazam, čast, poštenje, hrabrost, odanost i hrvatstvo pokretači djelovanja. Udruga je osnovana s ciljem zaštite i razvijanja hrvatskog nacionalnog identiteta, obrazovanja mladih i povezivanja s mladima diljem Europe. Pokretačka ideja udruge jest želja za kulturnom, etičkom i političkom obnovom hrvatskog društva, a što je izraženo i u samom njenom nazivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.