Ernest Fišer dobitnik nagrade za najbolju kajkavsku knjigu

Dobitnik nagrade “Katarina Patačić” za najbolju kajkavsku knjigu u 2013. godini je varaždinski književnik Ernest Fišer, za zbirku pjesama “Macbeth na fajruntu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu “Katarina Patačić” već 14 godina dodjeljuju Varaždinsko književno društvo i Ogranak Matice hrvatske, a svečanost dodjele sedmu se godinu održava u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović”.

Na natječaj je ove godine pristiglo pet knjiga na kajkavskom: zbirka pjesma “Dvije duše” Snježane Liber, zbirka priča i pjesničkih radova “Pesma i peveda z bednjounska douša” Katice Rajić Popijač, zbirka proznih zapisa Snježane Hižman “Grozdek”, kajkavska zbirka “Pem tam, tam pem” Nenada Piskača i knjiga lirskih proznih pjesama “Macbeth na fajruntu” Ernesta Fišera.

Dvije knjige nisu ušle u konkurenciju za nagradu jer nisu u potpunosti pisane na kajkavskom, već su imale i štokavskih dijelova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci povjerenstva, u kojem su bili Ružica Marušić-Vasilić, Tugomir Orak i Denis Peričić, Fišerova je zbirka zaslužila nagradu jer se odlikuje “dubokom intelektualnošću, refleksivnošću, visokom razinom jezične izgrađenosti kajkavskog izraza, a tematika prelazi u univerzalnu”.

Ernestu Fišeru ovo je treća nagrada za “Macbetha na fajruntu”. Prvu, “Maslinov vijenac”, dobio je u Selcima na otoku Braču na 24. manifestaciji “Croatia rediviva”, a drugu na književnom festivalu “Galovićeva jesen” u Koprivnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.