Zdravko Tomac: ‘Crveni predsjednik’ – etička optužba za veleizdaju protiv Ive Josipovića

Ni prepune tri dvorane na Kaptolu nisu bile dovoljne za ljude koji su došli na promociju nove knjige profesora Zdravka Tomca “Crveni predsjednik” u kojoj autor razmatra političku karijeru i osobu aktualnog predsjednika RH Ive Josipovića. Knjigu su predstavljali sisački biskup Vlado Košić, profesor Miroslav Tuđman, profesor emeritus Zvonimir Šeparović, a odlomke iz knjige čitao je glumac Božidar Alić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, promocija knjige održala se u dvorani Vijenac na Kaptolu u koju brojni posjetitelji nisu mogli ni ući pa su mogli pratiti događaj preko video zida u druge dvije prostorije na Kaptolu.

Među publikom je bila Ankica Tuđman sa Nevenkom i Stjepanom, admiral Davor Domazet Lošo, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, akademik Ivan Aralica, šef Izbornog stožera predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović Miro Kovač, bivši potpredsjednik Vlade Milan Ramljak, urednik Radio Marija pater Stjepan Fridl i mnogi drugi.

Zdravko Tomac je na početku poručio braniteljima prosvjednicima: “Držite se branitelji, bit ćemo uz vas”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi je iznesena “etička optužba za veleizdaju protiv Ive Josipovića, predsjednika RH”, a koju je donijelo Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES), a čiji je član i profesor Tomac.

Tomac u knjizi piše kako je HNES jednoglasno zaključio kako je aktualni hrvatski predsjednik “svojim ukupnim djelovanjem nanosio i nanosi veliku štetu hrvatskim nacionalnim interesima”.

Tomac u knjizi navodi argumente HNES-a: “Ivo Josipoviće je dosljedno cijeli svoj mandat provodio britansku i velikosrpsku strategiju koja je sustavno krivotvorinama pokušala pretvoriti agresiju Srbije i Crne Gore i JNA na Hrvatsku i BiH u navodni građanski rat, s podijeljenom odgovornošću i krivnjom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, HNES je osudilo “izjednačavanje zločina”, izjavu predsjednika Josipovića u Dubrovniku kako je napad i agresija na spomenuti grad “splet nesretnih politika” te “lažno osudio hrvatsku politiku za sve zlo u BiH” čime je “amnestirao velikosrpsku politiku”.

Zamjeraju Josipoviću što se “više brinuo za regiju, nego za Hrvatsku”, ali i “tešku optužbu hrvatskom narodu kako u srcima još uvijek živi ustaška zmija” koju je izrekao u Izraelu.

“Pokušavao je do zadnjeg trenutka povući hrvatsku tužbu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srbije za učinjeni genocid u Hrvatskoj te je bio politički pokrovitelj djelovanja 5. haške kolone u Hrvatskoj na čelu s Vesnom Teršelič i Zoranom Pusićem pa i nakon oslobađajućih presuda”, zaključio je HNES, a Tomac napisao u knjizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, HNES tvrdi kako “umjesto da brani suverenitet hrvatske države, Josipović je svojim postupcima prihvatio krivnje koje nema”, piše Tomac u knjizi te dodaje kako je “moralno odgovoran što je u Ured uveo notorne protivnike hrvatske državnosti kao što su Budimir Lončar i Dejan Jović”.

Šeparović je kazao kako je Tomac napisao oštar, no ne i nepristojan tekst o aktualnom hrvatskom predsjedniku te je iznio javnosti istinu o Ivi Josipoviću – “crvenom predsjedniku” te se složio i sam s tim nadimkom.

Dodao je kako Tomac u knjizi pokušava razotkriti je li Ivo Josipović bio uspješan kao predsjednik RH ili prava katastrofa čiji bi još jedan mandat bio put u propast. Šeparović je spomenuo u dio u kojem Tomac promišlja o liku Ive Josipovića kao “čovjeka s više talenata”, no zaključuje kako “ipak nije dobro vodio državu” te spominje izjavu Josipovića “kako ga je vlastiti otac Ante učio novoj pravednosti”.

Šeparović je istaknuo kako se Tomac u knjizi “Crveni predsjednik” dotaknuo i lažne slike Josipovića u javnosti koje većinom proizlaze iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HNES-a je najavio i podizanje etičkih optužnica protiv čelnice Documente Vesne Teršelič i Carla Bildta, švedskog ministra vanjskih poslova i bivšeg visokog predstavnika u BiH.

Tomac argumentira etičku optužnicu, a posebno u dijelovima koji govore o Josipovićevu odnosu prema Domovinskom ratu i braniteljima, nijekanju komunističkih zločina te temeljnih hrvatskih nacionalnih vrijednosti, ustvrdio je Miroslav Tuđman. Podsjetio je kako je predsjednik Republike prije nego što je posjetio branitelje koji prosvjeduju, svratio na obilježavanje obljetnice Documente, proglasivši tu udrugu na čelu s Vesnom Teršelič “našom savjesti”.

Ocijenio je kako se udruga Documenta zauzimala da hrvatsko vojno i političko vodstvo bude osuđeno na Haaškom tribunalu te dodao kako i dalje izjednačavanjem krivnje kriminalizira Domovinski rat. “Josipović se prema hrvatstvu odnosi kao agnostik prema Bogu”, ocijenio je Tuđman, dodavši kako je Josipović zarobljen u jugoslavensku prošlost. Ocijenio je kako Josipović interpretira tuđmanizam na način kao da SDP pokušava Tuđmana oteti HDZ-u.

Miroslav Tuđman istaknuo je i kako Tomac svojom knjigom postavlja i pitanje hoće li Josipović na sljedećim izborima biti izabran ponovno za predsjednika države da bi Hrvatska otišla u propast ili će birači izabrati prvu hrvatsku predsjednicu.

Biskup Košić kazao je pak kako će govoriti o svojem iskustvu i odnosu Ive Josipovića prema Crkvi. Napomenuo je kako je Josipović bio kod papa u tri posjeta i “načelno mu je papa u redu, ali nisu u redu hrvatski biskupi”.

“Šutio je kad je bivši ministar Jovanović napadao Crkvu i uvodio zdravstveni odgoj u škole”, istaknuo je bikup Košić dodavši kako je vlast na čelu s Josipovićem pokušala iskoristiti mandat da ateizira hrvatsko društvo.

Prozvao ga je da laže jer se pred Papom zauzima za obitelj, a sudjelovao je u kampanji protiv obitelji i braka tijekom referenduma o braku. “Ne vjeruje, a dolazi na mise”, rekao je Košić dodavši kako to zbog nazočnosti kamera koristi isključivo za vlastitu promidžbu, što je zloporaba vjere u političke svrhe.

Po Košićevim riječima, Josipović brani komunizam i njegove zločine, a proziva one koji upozoravaju na masovna komunistička smaknuća nedužnih ljudi i svećenika, kao što je to primjerice slučaj u Sisačkoj biskupiji. “Uvodi radikalni sekularizam, omalovažava Domovinski rat i bori se protiv branitelja, a primjer je Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara i kako Crkva ne smije podupirati njihove stavove”, ocijenio je sisački biskup.

“Udruga U ime obitelji i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ono su najbolje što se Hrvatskoj dogodilo u posljednje dvije godine”, zaključio je Košić.

Tomac je istaknuo kako u knjizi dokazuje svu štetnost i pogubnost Josipovićeve vanjske i unutarnje politike. Ta se politika, ustvrdio je, može nazvati antinarodnom i protuhrvatskom te pozvao na promjene na sljedećim predsjedničkim izborima.

Zdravko Tomac rođen je u Garčinu 1937. Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, postao je aktivni publicist te objavio više knjiga. Nekoliko puta tijekom predstavljanja knjige istaknuto je, a i sam je napomenuo važnost vlastitog obraćenja.

Na promociji knjige pjevala je klapa “Baruni” koja je na kraju otpjevala “U boj, u boj” na oduševljenje publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.