Film ‘Penjači’ Siniše Mataića osvojio dvije nagrade u Tokiju

Kratkometražni animirani film “Penjači” Siniše Mataića osvojio je dvije nagrade na Tokyo Anime Award Festivalu – za najbolji film u kratkometražnoj konkurenciji te nagradu guvernera Tokija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mataićev desetominutni film, nastao u kombiniranoj tehnici 3D scenografije i 2D digitalno animiranih likova, film prikazuje dvojicu dobrih prijatelja različitih karaktera koji se upuštaju u avanturu penjanja na zahtjevnoj i dugoj ruti na penjalištu Nacionalnog parka Paklenica.

Na polovici prijeđenog smjera, zbog ambicioznog, ali nepromišljenog poteza jednog od njih na stijeni se dogodi po život opasna nesreća, što je temelj za nepresušnu metaforu o suodnosu čovjeka i prirode, međuljudskih odnosa i unutarnje borbe koju čovjek vodi sa samim sobom.

Mataić potpisuje režiju, scenarij, ilustracije i animaciju filma, koji je nastao u produkciji Luma filma, a čiji je sufinancijer Hrvatski audiovizualni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partneri produkcije bili su Open Workshop Viborg i Bold Studio Zagreb, te Nacionalni Park Paklenica i dvorana Fothia.

U okviru Tokyo Anime Award Festivala, održanog od 18. do 21. ožujka, bila su prijavljeno 522 kratka i 24 dugometražna filma, a prikazana njih 33 iz 20 zemalja.

Uz “Penjače”, prikazan je i film “Čoban” Matije Pisačića, nastao u produkciji Zagreb filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.