(FOTO) Biskup Košić povodom Dana obitelji biskupije: ‘Prazne škole su posljedica nemara države koja popušta novim ideologijama’

Foto: Sisačka biskupija

Sedmi po redu Dan obitelji Sisačke biskupije održan je u subotu 3. listopada u Sisku i tom prigodom okupio obitelji s brojnom djecom, koje svojim primjerom svjedoče o Božjem daru života i koje su se ove godine našle na popisu „Obitelji 5+“ biskupijske Zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“. Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji vlč. Brankom Koretićem, generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, ekonomom mons. Zdravkom Novakom i više svećenika.

Na početku pozdravivši sve okupljene biskup je podsjetio kako je danas prije 22. godine bl. Alojzije Stepinac, suzaštitnik biskupije, proglašen blaženim. „Molimo njegov zagovor jer upravo je on taj koji je uvijek govorio da bez zdravih katoličkih obitelji nema zdravoga društva i Crkve“.

U homiliji biskup je upozorio kako su obitelji na žalost, danas u modernoj civilizaciji u kojoj živimo, obezvrijeđene i čak se vodi sve više otvoreni rat protiv njih. „Uvode se neki novi oblici zajedništva i to se, premda je to protuprirodno, proglašava brakom i obitelji, traže se jednaka prava za takve zajednice, čak oni u ime jednakosti svih ljudi traže pravo na posvojenje djece. Djeca nisu pravo ove ili one osobe ili zajednice, nego su Božji blagoslov koji Bog daje muškarcu i ženi koji se ljube i samo u tom zajedništvu se rađaju i odgajaju djeca. Moramo stoga, braćo i sestre, dići glas i danas braniti obitelj kao od Boga danu zajednicu ljubavi. Nju ništa i nitko ne može niti smije zamijeniti“.

Biskup je rekao i kako se danas vide katastrofalne posljedice tog razaranja obitelji.

„Kako su opustjela naša sela, kako su i škole sve praznije, kako ni u gradovima više nema puno mladih obitelji i djece jer su oni otišli u druge zemlje… sve su to posljedice nemara države koja popušta novim ideologijama koje se bore protiv obitelji te ne štiti obitelj i njezina od Boga ustanovljena prava. Zato se moramo moliti, braćo i sestre, dragi članovi naših obitelji, da mi vjernici ne posustanemo i ne damo se povesti lažnim ideologijama koje nas žele uništiti. Još nije kasno“, poručio je biskup.

U nastavku osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ iz Evanđelja po Luki biskup je rekao kako je Gospodin Isus poslao svoje učenike da propovijedaju i obdario ih je duhovnim sredstvima te su im se i zlodusi pokoravali.

„Međutim Isus kaže neka se ne raduje tome nego jer su im ‘imena zapisana na nebesima’. Dovoljni razlog naše radosti je taj da smo djeca Božja, da nas je Gospodin zapisao u dlan svoje ruke. On nas poznaje i mi smo njegovi, to je dovoljno za našu radost. A to što činimo trebamo vršiti i samo reći: ‘Sluge smo beskorisne. Učinismo samo što smo bili dužni učiniti’.

Slijedi prekrasna molitva koju Isus u Duhu Svetom upućuje Ocu: ‘Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin — doli Otac; niti tko je Otac — doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti’. Iz ovih Isusovih riječi zaključujemo da je prava radost dana onima koji su ‘maleni’, a ne oni koji su ‘mudri i umni’. Zapravo on hoće reći kako Bog ne objavljuje svojega Kraljevstva po ljudskim kriterijima veličine jer za njega nisu veliki oni koji su moćni, bogati i slavni, nego oni koji su njemu privrženi, koji su u tom smislu slobodni od svih tih zemaljskih navezanosti te su ‘maleni’ u smislu poniznosti, poslušnosti i samozatajnosti. Takve bira Bog i objavljuje im se. Dapače on je rekao da nitko neće ući u Kraljevstvo nebesko tko se ne obrati i ne postane kao dijete! A znamo, dijete je nemoćno, ono tek napreduje i fizički i umno i duhovno, treba pomoć roditelja i starijih, samo još nije sposobno brinuti se o sebi… Baš to je pred Bogom veličina jer priznaje ovisnost o drugome. Mi bismo svi trebali biti ponizniji i priznati da ovismo jedni o drugima a najviše o Bogu. To je ta malenost koju Isus od nas traži“, ustvrdio je biskup te je na kraju progovorio o važnosti zajedničke molitve. „Znajte zajedno sklopiti ruke i pomoliti se. Bilo bi lijepo kada biste to uveli kao sveto vrijeme svaki dan. Na primjer poslije večere: izmolite deseticu krunice, pa možda i čitavu krunicu, to ne traje dugo, a molitva krunice smiruje dušu, uvodi nas u zajedništvo s Marijom, i po njoj s njezinim Sinom Isusom. Razmatrajući otajstva njegova rođenja, javnog djelovanja, muke i uskrsnuća s Marijom proživljavamo one trenutke našega spasenja kojima nas je po Gospodinu Isusu Bog obdario svojom blizinom i darovao nam otkupljenje i spasenje“.

Nakon popričesne molitve biskup je okupljenim obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio prigodne godišnje darove Biskupijske zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“, a na kraju okupljenima se obratio povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu na svemu što čini za brojne obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Sisačka biskupija