(FOTO) Biskup Košić zahvalio volonterima akcije ’72 sata bez kompromisa’: ‘Niste zaradili novac, ali ste na velikom dobitku’

Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 20. listopada, povodom Svjetskog dana misija, svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić, katedralni župnik preč. Marko Karača i preč. Milan Begić. Na misi su se okupili i volonteri akcije „72 sata bez kompromisa“ koji su ovim slavljem obilježili završetak ovogodišnje kampanje. Po drugu godinu za redom u Sisku, okupilo se 170 mladih volontera koji su se kroz 23 različite akcije pokušali na bolje promijeniti svoju zajednicu, a na jednoj od njih u Udruzi za terapijsko i rekreacijsko jahanje ‘KAS’ posjetila i ohrabrila ih je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Nositelj aktivnosti na sisačkom području bilo je povjerenstvo za pastoral mladih Sisačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji biskup je podsjetio kako je papa Franjo ovaj mjesec listopad proglasio Izvanrednim mjesecom misija u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma „Maximum illud“ iz 1919. godine pape Benedikta XV. koji je htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve i gdje je on definirao principe i prioritete katoličkih misija. Osvrnuvši se na pročitano prvo čitanje iz Knjige Izlaska koje govori o snazi molitve, biskup je istaknuo kako da bi i naši misionari bili uspješni u djelu evangelizacije, potrebna im je molitva cijele Crkve. „Tako je to i sa svakim našim djelom. Zato su s nama i volonteri koji su sudjelovali u inicijativi ’72 sata bez kompromisa’ koji bi mogli svjedočiti svoja lijepa iskustva u pomaganju bližnjima. I vi, dragi mladi, proželi ste svoj rad molitvom: na početku ste slavili svetu misu preporučujući se Gospodinu, i sada na kraju ste na svetoj misi da biste Bogu zahvalili za ono što ste mogli učiniti. To je ključ svakog našeg djelovanja. Braćo i sestre, molimo danas osobito za naše misionare, za ljude u misijskim zemljama, ali molimo i za sve nas da budemo svjesni svojeg poslanja da Radosnu vijest svima svjedočimo i tako učvršćujemo i širimo Kristovo kraljevstvo“.

Govoreći o Evanđelju po Luki gdje Isus svojim učenicima iznosi prispodobu o nepravednom sucu i sirotoj udovici, biskup je poručio kako nas njome Gospodin potiče na ustrajnost. „Da je udovica odustala kad ju je prvi puta sudac odbio, ne bi uspjela, no ona je dolazila i dolazila. Koliko više mi trebamo za dobru stvar Bogu dodijavati tj. ustrajno ga moliti. No na kraju tog odlomka Isus se međutim pita: ‘Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?’ Povezuje li to on upravo s molitvom? Molitva je naime izraz vjere pa ako nema vjere nema ni molitve. No, ako ćemo biti ustrajni u molitvi, ne trebamo se bojati za vjeru, ni osobnu, ni obiteljsku, ni u našem narodu.

Papa Franjo želi da Izvanredni mjesec misija bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve, koja je duša misija, te da Izvanredni mjesec misija potakne na razmišljanje o temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava“, rekao je biskup te je u nastavku donio dijelove papine poruke za ovogodišnji Svjetski dan misija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup se osvrnuo i na akciju „72 sata bez kompromisa“ zahvalivši volonterima što su ustrajali ova tri dana i činili dobro. „Niste zaradili novac, ali ste na velikom dobitku: saznali ste da možete, da ste dobre osobe koje drugima pomažu, stekli ste prijatelje i zadobili zahvalnost, naučili ste da najviše vrijedi ono što se ne može ničim platiti… Neka vas to iskustvo i ubuduće nosi, živite od njega i kad ne traje ova akcija, ali kad je također dobro činiti dobro. Zapravo, to je uvijek! Budite ljudi dobrote, oni koji imaju oči da zapaze potrebu drugoga i ruke koje pomažu. Draga braćo i sestre, nije dovoljna samo jedna nedjelja, niti mjesec dana, nego mi trebamo stalno, svaki dan biti svjesni da smo kao kršteni i poslani, poslani od Krista svim ljudima svjedočiti ljepotu Evanđelja. Neka nas i ovaj izvanredan misijski mjesec i današnja misijska nedjelja učvrste u tom djelu i odgovornosti za širenje Radosne vijesti Isusa Krista našega Gospodina i Spasitelja“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio voditelj projekta za Sisak Tomislav Kežman koji je zahvalio biskupu na podršci. On je istaknuo i kako u Sisku ima mnogo zaboravljenih i potrebnih te kako „72 sata bez kompromisa“ ne bi trebalo biti nešto što se događa tek jednom godišnje. Na kraju je voditeljica tima za promociju Katarina Smernić poklonila biskupu majicu s logom projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.