(FOTO) Evo tko je došao na predstavljanje prve knjige Rajka Grlića

Foto: Fah

Filmski redatelj Rajko Grlić, autor dugometražnog igranog filma “Ustav Republike Hrvatske”, predstavio je u utorak u Zagrebu svoju prvu knjigu “Neispričane priče”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> HRT prikazuje film Rajka Grlića po scenariju Ante Tomića za koji su od HAVC-a dobili milijune kuna

Knjiga, objavljena u nakladi Hena.com, strukturirana je kroz leksikon filmskog nazivlja na engleskom jeziku, oko čijih više od 150 natuknica autor gradi priče iz svog života i života svoje obitelji.

>HAVC odobrio milijune za film Rajka Grlića po scenariju Ante Tomića – ‘Ustav Republike Hrvatske’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je 30 godina bilješkarenja, zbir svega i svačega što sam kao čovjek koji je rano otišao u svijet susreo i doživio”, rekao je Grlić. Mislio je, kaže, u početku napisati memoare za unuke koje nitko neće objaviti, kao što je i njegov djed. No, njegova majka je objavila knjigu koja je imala niz izdanja i mnogi ljudi su joj zahvaljivali što je neki način opisala i njihov život.

>Rajko Grlić, redatelj filma ‘Ustav Republike Hrvatske’ – za koji je dobio novac od HAVC-a – grubo vrijeđa Hasanbegovića

Možda je to razlog što sam htio ostavit traga, kaže Grlić. Tragovi u našim životima možda su najtočniji tragovi o vremenu u kojem živimo, poručio je Grlić pred gotovo dvije stotine okupljenih posjetitelja u zagrebačkoj Laubi, koji su ga više puta nagradili pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Film ‘Ustav Republike Hrvatske’ – nitko ne garantira da će vas Rajko Grlić i Ante Tomić nasmijati, ali definitivno će uzeti vaš novac

U filmu je važno da na svoj rodni kraj gledate odstupom, kazao je Grlić te dodao kako knjiga nije pogled sa strane, nego pogled autora u samoga sebe.

> Marcel Holjevac: Nepodnošljiva lakoća vrijeđanja Ante Tomića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema čovjek uvijek potrebu da se razotkriva i ovo je komadić mene, moje obitelji i mojih roditelja u prostoru i vremenu i možda bi najtočnije bilo reći da je to mala posveta mojim roditeljima, kazao je također, uz ino, producent četiri i koscenarist šest dugometražnih igranih filmova, režiser i scenarist 18 kratkometražnih i srednjemetražnih filmova.

Tomić: Grlić se morao “dokazati knjigom”

Književnik i dugogodišnji Grlićev suradnik Ante Tomić kazao je kako se “Grlić, iako iznimno uspješan redatelj, morao dokazati knjigom”.

> Ante Tomić mora platiti Zlatku Hasanbegoviću odštetu: ‘Povrijeđen ljudski, intelektualni i vjerski integritet’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni nakon svakog filma krišom kažu: ‘Knjiga je bolja’, i Rajko je morao napraviti knjigu”, našalio se Tomić i ustvrdio da je Grlić sjajan pisac.

Igor Mirković je da kazao da je Grlić čovjek od pričanja i da zna ispričati priču. Ideja za knjigu je izvrnuta ženska torbica čije razbacane stvari treba dovesti u red, kazao je Mirković.

> Tko je Igor Mirković, umjetnički direktor Motovunskog festivala i glavni urednik Student televizije

Urednica Marina Vujčić ocijenila je da je knjiga vrijedna na mnogo razina: i kao sjajna proza koja se čita kao napeta fikcija bez obzira na autentičnu faktografiju, i kao autobiografija čovjeka koji je itekako zadužio hrvatsku kulturu, i kao dokument vremena nekoliko generacija koje nas se tiču, i kao filmski leksikon koji sugerira da prave filmske i prozne priče ne treba tražiti dalje od života samog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.