(FOTO) Goli otok: Komunistički logor za mučenje postaje memorijalni i duhovni centar

Foto: Udruga Magis

Među ljetnim programima koje udruga Magis organizira već treću godinu zaredom, kamp na Golom otoku redovito privlači najviše pažnje. Ove godine se na Golom otoku odvijaju tri programa u četiri termina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    • Ovaj je tjedan u tijeku, od 02. – 08. srpnja radno-ekološki kamp. Goli otok koji je dio Kvarnerskog otočja nalazi se na Senjskim vratima što ga čini teško dostupnim za vrijeme bure. Otok je po svojoj prirodi ogoljen i nema prirodnog izvora pitke vode. Sudionici ovog termina za cilj imaju očistiti što veći dio otoka i podmorja od smeća, ali će imati prilike i za odmor, molitvu i edukaciju te priliku upoznati otok i saznati što se na njemu događalo kroz povijest, a posebno onu prošlog stoljeća kad ga je Titov režim pretvorio u koncentracijski kamp za političke zatvorenike – sve one koji su po procjeni komunističkog režima bili stvarni ili „potencijalni neprijatelji“. S obzirom da je otok zahtjevan za boravak zbog jakog sunca i pustinjačkog ambijenta, od sudionika se očekuje dobra kondicija, prilagodljivost i otvorenost za nova iskustva.
    • Povijesno-politološka škola traje od nedjelje, 9.7. do 15.7.: Ovaj kamp izbalansirana je kombinacija politoloških i povijesnih tema, fizičkog rada, sunca i mora te duhovnosti. Uz žarko srpanjsko sunce i hladno more, različiti će predavači nastojati približiti problematiku ostavštine totalitarnih režima u suvremenim demokracijama. Uz širenje vidika i usvajanje novih znanja iz povijesti i politike, sudionici će biti potaknuti da kroz fizički rad i duhovne sadržaje steknu nova iskustva i zavire u svoju nutrinu. Pružiti mladima ovako zasnovan sadržaj, na Golom otoku, davanje je na neki način i zadovoljštine prekinutom sjećanju naroda, u svim žrtvama koje su ginule u granicama njegove zemlje, ali i prilika da se mladi čovjek neposredno upozna s prostorom stradanja, patnje, boli, lažima sustava koji je otuđio i čovjeka i čovječnost.
    • Duhovne vježbe – dva zadnja tjedna u srpnju, od 16.-22.7. i 23.-29.7.: Ideja duhovnog kampa na Golom otoku je približiti i voditi sudionike kroz duhovne vježbe sv. Ignacija s naglaskom na osobno iskustvo vjere. Svaki dan će sadržajno bit ispunjen duhovnim nagovorima, razmatranjima i razgovorom s pratiteljem. Namijenjen je osobama koje žele susresti Gospodina i prepoznati ulogu patnje u životu čovječanstva i svom osobnom u specifičnom ambijentu „golootočke“ pustinje.

Evo nekih iskustava od prošle godine:

Zvonimir Kvesić, (38), nastavnik suvremenog plesa, sudionik:
Uz svu težinu koju Goli otok nosi, boravak na prošlogodišnjem povijesno-politološkom tjednu mi je bilo važno i pozitivno iskustvo. Prije svega zbog izbora odličnih predavača, koji su svaki u svome području iznimno stručni, zbog duhovnog dijela koji je sve objedinio i stalno nas podsjećao na ono bitno te zbog međusobnog druženja svih polaznika i sudionika koja su se nastavila i nakon boravka na otoku.

Marko Vladić, (22), Student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudionik:
S obzirom da sam student povijesti, a na fakultetu sam imao kolegij posvećen povijesti logora na Golom otoku, činilo mi se kao idealna prilika da svoje znanje upotpunim na autentičnoj lokaciji. Osim što sam upotpunio svoje znanje, upoznao sam sjajne mlade katolike s kojima sam ostvarivao zanimljive komunikacije i polemike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monika Burja, (22), Studentica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudionik:
Čim sam vidjela SKAC-ovu objavu na Facebooku o Golom otoku, odmah sam se vidjela tamo. Straha je, priznajem, bilo – ipak ću provesti tjedan dana na mjestu jednog od najzloglasnijih logora u prošlom stoljeću. Dolaskom na otok, sav je strah nestao, a počeo je izvrstan tjedan, s izvrsnim mladim ljudima i predavačima koji su nam prenijeli dio svog znanja i tako nas obogatili. Osim predavanja, uvijek je bilo dovoljno vremena za osvježiti se u moru ili se upustiti u duhovne misli i spoznaje za vrijeme „Pustinje“
Katarina Elisa Jurić (24), studentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, sudionik:
Mene kao studenticu povijesti je ovaj kamp oduševio, to je fantastičan spoj duhovnog i svjetovnog. O Golom otoku bi se trebalo više pričati te je ovaj kamp i program odličan početak za to.

Jakov Blagojević (19), Maturant Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, sudionik:
Izvrsno osmišljen i pomno isplaniran kamp isprepliće nekoliko viđenja povijest golootočke tragedije viđene sa znanstvenog, duhovnog i umjetničkog gledišta. Kamp u kojem, osim upoznavanja samih činjenica, imate priliku diskutirati o važnim društvenim, povijesnim i političkim temama s ljudima bliskih stajališta, otkrivati dosad možda sasvim zatomljena područja interesa, odmoriti se u predivnoj prirodi, zabaviti se, isključiti od civilizacije, posvetiti se sebi, duhovno narasti i obaviti ponešto na uređivanju samog zapuštenog jugoslavenskog torturnog kompleksa.

Luka Vitić (23), student Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, sudionik:
Oduševljen sam spojem rada, molitve i edukacije koji kamp pruža. Izolacija otoka kao i njegova povijest omogućuje duboku sabranost u promišljanju o patnji, zlu, ali i o pobjedi dobra. Mislim da s ovog kampa nitko ne odlazi ravnodušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Tadić (23), studentica filozofije na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, voditelj projekta:
Projekt povijesno-politološkog kampa na Golom otoku je zamišljen kao prilika da mladima ponudimo kamp u kojem se susreću duhovni sadržaji, fizičke aktivnosti i edukacija u jednom zbilja posebnom ambijentu. Kamp je osmišljen kao prostor i duhovnosti, i razgovora, i predavanja o aktualnim tematikama. Na edukacijskom planu se trudimo ponuditi što zanimljivija multidisciplinarna predavanja sa stručnim predavačima te uz to puno međusobne suradnje i druženja.

Hrvoje Mravak, svećenik, voditelj u duhovnim vježbama:
U suradnji s MAGIS-om sudjelovao sam na dva ljetna projekta duhovno-avanturističke prirode, što predstavlja važan segment MAGIS-ovih aktivnost (premda ne i jedini). Radilo se o duhovnim vježbama na Golom otoku te o „Hodokampu“ kroz Liku. Oba navedena projekta, imali su ideju ići u dubinu svoga bića, a onda iz te dubine svatko je ubrao različite plodove, s obzirom na svoju trenutnu životnu situaciju i velikodušnost kojom je ušao u njih. Projekt na Golom otoku pametno je smišljen, jer sam pojam „Golog otoka“ privlači ljude kao nešto misteriozno i izazovno u isto vrijeme (povijest otoka, uvjeti boravka i sl.), dok s druge strane za tu napaćenu zemlju nema boljeg melema nego odlazak u duhovne („kristovske“) dubine koje ne banaliziraju mučeništvo koje se ondje dogodilo, nego ga štoviše integriraju u osobno iskustvo sudionika, na način da više nije razorno. Kreativnost i smjelost, odvažiti se organizirati nešto što drugima ne pada na pamet – jedno od važnih obilježja MAGIS-a, koje privlači, ali ne ostaje na površini nego ozbiljno pristupa stvarnosti i ide u dubinu. Ozbiljnost kreativnosti!

Evo još nekih važnih i praktičnih informacija:
RASPON GODINA: 21 do 35 godina (duhovne vježbe), 18 do 35 godina (radno-ekološki kamp i povijesno-politološka škola)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TERMINI
02. srpnja – 08. srpnja (radno-ekološki kamp)
09. srpnja – 15. srpnja (povijesno-politološka škola)
16. srpnja – 22. srpnja (duhovne vježbe)
23. srpnja – 29. srpnja (duhovne vježbe)
CIJENA ZA SUDIONIKE: 300 kn (troškovi hrane)
DOLAZAK I ODLAZAK: Sudionici dolaze u svom aranžmanu do Senja nedjeljom do 16 sati. Troškovi organiziranog prijevoza od Senja do Golog otoka su 100 kuna po vožnji, nisu uključeni u cijenu kampa te ih snosi polaznik kampa.

Prijaviti se možete na www.skac.hr 

Kontakti: magisudruga@gmail.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.