(FOTO) Hodočasnici iz Zagreba u hvarskoj procesiji “Za križen” koja se odvija već pet stoljeća

Foto: Tino Torbarina i Krešimir Planinić

U četvrtak rano ujutro odvjetnik Krešimir Planinić, član upravnog odbora UiO, i njegova dva prijatelja, Tino Torbarina i Velimir Bulović, krenuli su na Hvar kako bi sudjelovali u procesiji “Za križen”.

Ovdje donosimo njihovu fotogaleriju:

Procesija “Za križen” jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Istovremeno, u 22 sata, iz šest župskih crkava započnu ophodi na čelu sa križonošom koji nosi do 18 kilograma težak križ, u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna je po svom i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je “Gospin plač”, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr