(FOTO) Ivana Bilić Antičević – mlada umjetnica i majka troje djece: ‘Zdrava obitelj je temelj društva koje ima budućnost’

Ivana Bilić Antičević supruga je i majka troje djece te magistra edukacije likovne kulture i likovne umjetnosti. Predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi i umjetnica je koja smatra da je umjetnost odraz Božje ljepote i treba čovjeka voditi višim ciljevima te poticati čovjeka na dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Volim slikarstvo jer kroz njega mogu pričati o onome što ne mogu verbalno izraziti, a tiče se mog odnosa sa Bogom, poimanja obitelji kao božanskog dara, o djeci kao radosti života i o svemu što može poticati na dobro. Voljela bih da ljudi gledajući moje radove dožive nešto lijepo, da ih djela potaknu na dobro. Općenito, želim ostaviti neki trag na ovoj zemlji koji i druge može dovesti svrsi“, kaže Ivana za Narod.hr te ističe kako je svoj dar besplatno primila i iz zahvalnosti ima ga potrebu darivati dalje.

Besplatno sam primila i kao da iz zahvalnosti imam potrebu darovati to dalje. Pa i kroz angažman u udrugama i građanskim inicijativama kao npr. Obiteljsko obogaćivanje, U ime obitelji i Narod odlučuje nastojim doprinijeti boljem društvu. Jako mi je stalo da hrvatsko društvo ima zdrave obitelji jer zdrava obitelj je temelj društva koje ima budućnost. Roditelji koji se najviše daruju i žrtvuju za svoju djecu trebaju od sustava podršku, a ne da sustav radi protivno interesu roditelja i djece. Kad sam pročitala Istanbulsku konvenciju i vidjela što donosi i koliko šteti obitelji i djeci uključila sam sam se u prosvjed protiv iste”, objašnjava ova mlada majka i umjetnica.

Kako navodi, njezine su ruke uvijek zaposlene – djecom, kuhanjem, tipkanjem ili – slikanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moje ruke uglavnom nisu bez posla. Ili nose dijete, ili kuhaju ili tipkaju ili slikaju. Nešto se s njima mora događati… Ispred štafelaja sam ozbiljnije stala prije godinu dana i tada sam završila Križni put Gospe u Siti u Strožancu kojeg je blagoslovio mons. Marin Barišić u veljači ove godine. Tu kao da sam otkrila i boju i teksture, počela sam raditi gustim i debelim nanosima”, kaže naša sugovornica.

Nakon toga, uz grupne izložbe, u rujnu je uslijedila i samostalna izložba „Na vjeđama djevojčice“u Teatrinu u Solinu koja je bila inspirirana ilustracijama za istoimenu knjigu autorice Marije Grgić, otkriva Ivana.

“Sviđala mi se knjiga jer govori o ženi i o majčinstvu iz jedne, danas netipične, nefeminističke perspektive. Nakon nje javili su se još neki autori da doprinesem likovnim stvaralaštvom za njihove knjige poput Marlona Macanovića koji je napisao roman o Alojziju Stepincu čiji sam porteret radila za naslovnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika Stepinca je bila samo nastavak stila u kojem su nastale slike iz serije „Na vjeđama djevojčice“ , dodaje.

“Možda ih je moj bivši profesor Josip Bosnić najbolje analizirao:

… Osim što živom krivuljom crteža, svijetlo-tamnim kontrastima i ležernim zaobljenjima ploha naglašava volumen koji izranja iz neodređene ili tek malo definirane pozadine, primjećujemo da i kod slika postoje slične likovne zakonitosti u kojima se duhovnost očituje kao temeljno određenje. Iz površina toplih i hladnih valera prividne pukotine brazdaju anatomske osnove što se puninom definiraju tek u kosi, licu ili očima. Premda povijesno-umjetnički gledano u slikama koje promatramo možemo naslućivati određene utjecaje secesije ili ekspresionizma, možemo zaključiti da autorica gradi osobni umjetnički izričaj s izrazito naglašenom duhovnom notom, sugerirajući traganje za ishodištem svega – duhovnog i materijalnog “, opisuje ova mlada umjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je Ivanina slika „Vizitacija“ izložena na Božićnoj izložbi članova HULUa u galeriji Vinko Draganja u Splitu do 18. siječnja.

“Dopusti sebi jedno jutro svu milinu ovog svijeta“ i „Bogorodica s Djetetom“ su izložene do 31.1. također na Božićnoj izložbi članova HULKLK u Sesvetama i u hotelu Palace u Zagrebu.

Radove ove umjetnice možete vidjeti na njenoj web stranici, Facebook i Instagram profilu.
Od svih radova koji se prodaju do kraja godine, umjetnica će dio prihoda (ili 20%) donirati za udrugu UIO, a s obzirom na akciju 1X2, koja je još uvijek u tijeku, donirani iznos će se udvostručiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.