(FOTO) Kamp udruge Magis na Papuku: ‘Mjesto netaknute prirode gdje čovjek uistinu spozna prisutnost Gospodina kroz ljude i kroz prirodu’

Foto: Magis

Udruga Magis od početka svog djelovanja kao glavnu djelatnost ima izvedbu ljetnih programa koji se odvijaju kroz ljetne kampove. Ovo ljeto, Magis organizira ljetne programe koji će okupiti skoro 1000 mladih i volontera u 13 kampova diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Kroz iduće dane, predstavit ćemo detaljnije sve programe. Prvi među njima je kamp na Papuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamp „Papuk“ je duhovno – rekreativni kamp za mlade. Već treću godinu, održava na području Požeške biskupije, u blizini mjesta Đulovac. Centralna lokacija je idilična livada s malim stadima ovaca i koza, uz staru visoku šumu kraj malog potoka s pitkom vodom. Voditelj kampa Dario Čalušić (31), zaposlen u mliječnoj industiji – voditelj programa kampa, opisuje: „Papuk je mjesto netaknute prirode gdje čovjek uistinu spozna prisutnost Gospodina kroz ljude i kroz prirodu. Za mene osobno, ovakvi kampovi znače upoznavanje sebe kroz druge, prirodu i Boga. Kada na kraju tjedna vidim ta mlada i vesela lica, veća hvala i inspiracija za rad zaista ne trebaju. Sve na veću slavu Božju!“, ispričao nam je Dario Čalušić (31), voditelj kampa inače zaposlen u mliječnoj industiji.
Na kampu se uče razne životne vještine, sklapanju prijateljstava, jača ljubav prema prirodi i još puno toga. Kamp je namijenjen mladima – srednjoškolcima, studentima i radnoj mladeži, do 25 godina. Okosnica ovogodišnjeg program je obnova hodočasničke staze od Đulovca do marijanskog svetišta Voćin, rad s mladima kroz kateheze te radionice kojima se upoznaje etnologija i kultura Hrvatskog naroda. Dogovoreno je gostovanje udruge Čuvari baštine iz Pitomače, koji će mladima predstaviti kako se nekada živjelo i radilo. Za vrijeme kampa planirano je i hodočašće u Voćin u pratnji planinara koji će prenijeti svoja znanja o planinarenju i planinarskoj etici te sudionike kampa upoznati sa planinarskim specifičnostima Papuka. Ostvarena je i suradnja s lokalnim KUD-om iz Voćina koji će također sudjelovati sa svojim programom u kampu. Veliki dio radionica osmislili su mladi volonteri, a ove su godine odlučili više učiti i razmatrati nad geslom „Za sebe si nas stvorio, Gospodine…“

Molitva, rad i druženje u jednostavnim uvjetima, u bliskom dodiru s prirodom uz pratnju duhovnika – na mlade ostavlja nezaboravno iskustvo.

„Radost – riječ je kojom mogu najlakše opisati tjedan na Papuku. Za kamp sam čula od sestre, samo mjesto sam već posjetila, tako da sam znala gdje idem. No, nisam znala što me očekuje. Zamišljala sam tjedan u idiličnom krajoliku s predivnim ljudima. Ali Bog nadmaši i naša najveća očekivanja, najluđe snove i najljepše planove. Nakon sedam dana preživljavanja u šumi, nakon suživota s kozama i nepoznatim ljudima, naučila sam živjeti. Voljeti, ljubiti, radovati se i šutjeti. Naučila sam koliko smo svi mi različiti, posebni, a Gospodin nas ljubi jednako. U svakom trenutku, kad padamo, ustajemo, i kad pričamo i šutimo. Ljubi nas kad mi ne ljubimo Njega, druge ni sebe. Sada, evo, pokušavam izdvojiti ono što mi se najviše dojmilo. Prvo što mi pada napamet jest smijeh. Koliko li samo smijeha stane u sedam dana!“ opisala je svoje prošlogodišnje iskustvo Ena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VAŽNE INFORMACIJE:
DOB SUDIONIKA: 15 – 25 godina
TERMINI
• 2. – 8.7.
• 9.-15.7.
CIJENA ZA SUDIONIKE: 100 kn
DOLAZAK I ODLAZAK: U vlastitom aranžmanu dolazak do mjesta okupljanja: Đulovac. Od mjesta okupljanja prema kampu prijevoz, u organizaciji Magis-a.
Prijaviti se možete OVDJE

Kontakti: magisudruga@gmail.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.