(FOTO) Održana projekcija filma ‘Stepinac – Kardinal i njegova savjest’ u Pulskoj areni: ‘Njegovo nasljeđe i danas može biti putokaz’

Foto: HKS

Dokumentarni film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine prikazan je u utorak, 1. rujna 2020. u sklopu Pulskog filmskog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zagrebačke svečane premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u veljači ove godine bilo je to prvo premijerno prikazivanje za širu publiku. Projekciji filma prethodila je tiskovna konferencija na kojoj su uz autoricu filma sudjelovali rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i doc. dr. sc. Krunoslav Novak, zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju i savjetnik na filmu o kardinalu Stepincu.

Na tiskovnoj konferenciji autorica Starešina je rekla da je kardinal Stepinac u filmu prikazan kao lučonoša otpora komunizmu na zapadu te kao onaj koji je organizirao pomoć u spašavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

„Ideja bila pokazati ono što se kod nas nije znalo ili zaboravljeno da Stepinac nije pripadao niti Krašiću niti samo u Hrvatskoj. Njegova relevantnost u njegovo vrijeme bile su svjetske. Njegove poruke, njegovo nasljeđe danas mogu poslužiti kao putokaz mnogim situacijama.“ – rekla je Višnja Starešina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaženi Alojzije Stepinac bio je univerzalno priznat u svoje vrijeme. „O njegovim antiratnim propovijedima 1943. pisao New York Times, a za razdoblje od uhićenja do smrti, samo sam u američkim medijima pronašla više od 20.000 objavljenih članaka.“- kazala je Starešina.

O kardinalu su u filmu svjedočili Hrvatskoj javnosti poznati povjesničari i publicisti poput dr. sc. Esther Gitman, autorica više knjiga o kardinalu, povjesničarka dr. sc. Naida Michael Brandl, Robin Harris, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Ivo Banac kojem je autorica filma Višnja Starešina posvetila premijerno prikazivanje filma u Pulskoj areni. U filmu govore kardinal Stanislaw Dziwisz i kardinal Josip Bozanić.

Osobito je dojmljiva priča o židovskoj djevojčici Renati Bauer koja je jedina u svojoj obitelji preživjela holokaust u NDH, a spašena je upravo zahvaljujući kardinalu Stepincu i njegovoj katoličkoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višnja Starešina je u svom obraćanju na tiskovnoj konferenciji istaknula: „Željela sam što više poštovati kriterij da sugovornici ne budu opterećeni ovom našom lokalnom paradigmom ili regionalnim nekim konfliktima, već da budu ljudi koji su istraživali, koji su se znanstveno formirali u nekim drugim uvjetima, koji nemaju to nasljeđe komunizma niti kao pobornici niti kao protivnici.“

Na pitanje kako je nastao naslov filma, Višnja Starešina je kazala:

„Naslov se dugo tražio, ali onda se na kraju dogodilo tako da je sam film odredio naslov. Vodila nas je misao u kojoj je mjeri kardinalu Stepincu njegova savjest bila jedan od ključnih mjerila cijelog njegovog života i svih njegovih postupanja.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljujući film Starešina je posvjedočila da je rad na ovakvom filmu Lux vera za nju velika odgovornost zbog istraživačkog rada, velikog vremenskog razdoblja, i iznimno bogate osobnosti Alojzija Stepinca te zbog iznimno složenog povijesnog konteksta.

U ime producenta Hrvatskog katoličkog sveučilišta rektor Tanjić rekao je kako je suradnja s Višnjom Starešinom započela još na knjigama koje se bave aktualnim političkim pitanjima te se Sveučilište prepoznalo i na ovom važnom projektu i podržalo ga. Savjetnik na filmu, doc. dr. dr. Krunoslav Novak rekao je kako je osobito važno da studenti vide ovaj film, ističući: da je kardinal Stepinac bio svjedok jednog vremena i priča o njemu prati povijest jednog društva.

Prije premijere filma u Pulskoj areni Višnja Starešina je u svom govoru istaknula da je raduje što je Stepinac došao u Pulu u ovim novo normalnim uvjetima te je zahvalila gledateljima koji su bili hrabri i došli pogledati film. Premijeru i projekciju u Pulskoj areni posvetila je nedavno preminulom prof. dr. sc. Ivi Bancu, sudioniku filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.