(FOTO) Otvoren 13. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

Foto: Sisačka biskupija

Trinaesti Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae otvorio je svoja vrata u subotu 4. svibnja u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini koncertom sopranistice Valentine Fijačko Kobić i orguljaša Alena Kopunovića Legetina na najvećim orguljama u biskupiji, a koje su svoju kolaudaciju imale u prosincu prošle godine. Od 4. do 12. svibnja festival se održava u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Glini, Petrinji, Voloderu i Ivanić-Gradu, a organizatori su i ovoga puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić istaknuvši kako orgulje kao kraljica instrumenata podižu čovjekov duh te ispunjavaju srca duhovnošću i uzletom prema Bogu. Svim zaslužnima za realizaciju zahvalila je i predsjednica Udruge Ars organi Sisciae Valentina Badanjak Pintarić, a ovorenju su nazočili i predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Kroz sedam festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska: u nedjelju, 5. svibnja u sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić, a u utorak 7. svibnja po prvi puta festival gostuje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koncertom Hrvatskog baroknog ansambla. Sisački dio festivala bit će zaokružen u petak 10. svibnja na najvrjednijim orguljama u biskupiji iz 1777. godine, gdje će u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima gostovat slovenska orguljašica Renata Bauer. U četvrtak, 9. svibnja u crkvi Sv. Lovre u Petrinji po prvi puta će na festivalu nastupiti dva orguljaša Katarina Javor i Krešimir Klarić koji će četveroručno pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer. Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu u subotu, 11. svibnja na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine, a istoga dana u crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi održat će se i misa zahvalnica za festival te koncert na izvornim Hefererovim orguljama kojim će se obilježiti 30. obljetnica djelovanja orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića. Festival završava u nedjelju 12. svibnja u 20 sati u crkvi Sv. Petra apostola u Ivanić Gradu gdje se nalaze orgulje češkog graditelja Antonina Molzera iz 1909. godine, a zatvorit će ga Katedralni zbor župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku pod ravnanjem prof. Jelene Blašković, VA „Milka Trnina“ iz Ivanić Grada pod ravnanjem Branke Bubalo-Paliska i vlč. Roberta Jakice na orguljama.

Kroz proteklih trinaest godina ovaj se festival svojim uspješnim programom afirmirao kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost s velikim gubitkom orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata. Ovogodišnje izdanje festivala nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduće generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.