(FOTO) Peta obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa

Foto: Sisačka biskupija

Peta obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku, svečano je proslavljena u nedjelju 19. ožujka na blagdan sv. Josipa. Misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem i kanonicima Stolnog Kaptola: preč. Markom Karačom, preč. Tugomirom Radićekom, preč. Stjepanom Bradicom i preč. Milanom Begićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na molbu sisačkog biskupa Vlade Košića Kongregaciji za kler Svete Stolice dekretom je na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2012. godine uspostavila Stolni Kaptola Sv. Križa u Sisku. U Uredbi koju je potpisao kardinal Mauro Piacenza, prefekt spomenute Kongregacije, stoji da se Stolni Kaptol uspostavlja „radi povećanja sjaja bogoštovlja i radi većeg uresa Biskupije kao i za pružanje pomoći svećenstvu, vezano za duhovnu skrb vjernika“. Jedanaestoricu od dvanaest prvih kanonika Stolnog Kaptola Sv. Križa ustoličio je biskup Košić na blagdan Križeva 14. rujna 2012. godine u sisačkoj katedrali.

Na početku homilije biskup je čestitao kanonicima na čelu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem, ovu – premda malu, ali – lijepu obljetnicu. Biskup je podsjetio i kako je Sisak bio gotovo 800 godina posjed Prvostolnog Kaptola zagrebačkog (1215.-2009.), a posljednjih pet godina sisački Kaptol Sv. Križa nastavio je tu tradiciju i tako obogatio Sisačku biskupiju. „Želim reći veliko hvala našim kanonicima koji prednjače među našim svećenicima svojim uzornim životom, pastoralnom zauzetošću i brigom za stolnu crkvu i kao suradnici sisačkog biskupa primjer su i poticaj svim svećenicima naše Biskupije. Dakako, ovaj jubilej poticaj je i njima do to u još većoj mjeru budu i u buduće, a svim našim svećenicima da se svi zajedno još više zalažemo u našem svećeničkom i pastoralnom životu i radu oko duhovnih dobara naših vjernika“, rekao je biskup te podsjetio i kako je danas svetkovina Sv. Josipa, zaštitnika Domovine, ali i Nedjelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH.

Govoreći o pročitanom Ivanovom evanđelju u kojem Isus susreće ženu Samarijanku na Jakovljevu zdencu biskup je rekao kako je taj susret pun simbolike i poruke za kršćanski život. „Prvo, Isus zapodijeva razgovor, on traži ženu koja dolazi na zdenac zahvatiti vodu. Tako je i sa svakim od nas, Isus nama prvi prilazi i želi biti naš sugovornik. Drugo, kada Isus sa Samarijankom razgovara o vodi, tada otkriva toj ženi a i svima nama da ‘tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.’ Govor je to o Duhu Svetome kojega Isus daje svakome tko traži dublji smisao života, tko se ne zaustavlja samo na vodi iz bunara, na stvarnostima koje su obične i svakodnevne, na onome što danas jest a sutra već nije, što ne ispunja do kraja čovjekove čežnje – kao voda koju je zahvaćala žena Samarijanka, pa je morala svaki dan dolaziti ponovno i ponovno. Nadalje, Isus zna tajne svake duše, on svojim pogledom blagosti i ljubavi obuhvaća sve naše patnje, sve naše rane, grijehe i lutanja. On je Samarijanki jasno rekao kako je ona nema muža, premda živi već sa šestim mužem, i ona je zaključila da je on prorok. U ovom razgovoru Isus otkriva Samarijanki gdje se Ocu treba klanjati, kada kaže: ‘pravi klanjatelji treba da se klanjaju u Duhu i istini’. Na te riječi žena zaključuje da bi on mogao biti Mesija, tj. Krist, na što joj Isus otvoreno kaže: ‘Ja sam, ja koji s tobom govorim!’ To je tako bogat i plodan tekst da bismo neprestano trebali razmatrati u srcu poruke koje je Isus na Jakovljevu zdencu dao ženi Samarijanki. Na kraju, kad je žena posvjedočila o Isusu svojim sugrađanima, oni mole Isusa da ostane kod njih, i on osta – kako veli sv. Ivan – dva dana. I evanđelist nastavlja: ‘Tada ih je još mnogo više povjerovalo zbog njegove riječi pa govorahu ženi: ‘Sada više ne vjerujemo zbog tvoga kazivanja; ta sami smo čuli i znamo: ovo je uistinu Spasitelj svijeta’. Neka nas današnja nedjelja i Gospodin, koji nas zove na susret, obdari Duhom Svetim, tom vodom živom, ljubavlju koja je razlivena srcima našim, da on ispuni sve naše čežnje i dubine duše, izliječi sve rane i grijehe, te nam podari radost života s Bogom. Neka i proslava pete godišnjice uspostave Stolnog Kaptola Sv. Križa u Sisku bude na duhovnu izgradnju naše Biskupije, na ljepotu i još intenzivniji pastoral naše Katedrale te poticaj svim našim svećenicima na uzoran život i još veću zauzetost u vršenju službe pomirenja za sve naše vjernike i za sve ljude. Neka također ova Nedjelja solidarnosti doprinese porastu naše brige za braću i sestre u potrebi, te veće zajedništvo sviju nas u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Neka sveti Josip, zaštitnik naše domovine Hrvatske čuva i zagovara naš hrvatski narod da već jednom iz pustinje, nakon oslobođenja i izlaska iz zemlje ropstva, stigne u žuđenu slobodu te mogne u punom smislu rasti i napredovati kao Božji narod“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon popričesne molitve biskupu je na predvođenju mise i u ime svih kanonika zahvalio preč. Marko Karača, a u misi kanonici su se spomenuli i pokojnih članova Kaptola mons. Željka Slonjšaka i preč. Alojzija Petranovića

Misi je prethodila molitva Večernje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.