(FOTO) Retrospektivna izložba Oskara Kokoschke u muzeju Leopold u Beču

Foto: fah

Oskar Kokoschka u Beču

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majstorska umjetnička djela iz svih razdoblja stvaralaštva vodećeg austrijskog ekspresionističkog slikara 20.stoljeća bit će izložena na retrospektivnoj izložbi “Oskar Kokoschka, ekspresionist, migrant, Europejac” koja se u petak navečer otvara u Leopold muzeju u Beču.

“Velika retrospektivna izložba dokumentira život i rad velikog međunarodnog umjetnika 20. stoljeća Oskara Kokoschke, koji je bio slikar, ekspresionist, grafičar, književnik, scenograf, migrant i uvjereni Europejac”, rekao je na konferenciji za novinare u bečkom Leopold muzeju njegov direktor Hans Peter Wipplinger, naglasivši da su politički antifašistički i pacifistički pogledi dolazili do izražaja u Kokoschkinim radovima.

“Izložba prikazuje raznovrsni umjetnički opus iz svih razdoblja umjetničkog stvaralaštva i gradova u kojima je živio, uz ostale Beča, Berlina, Dresdena, Praga, Londona i na kraju Villeneuvea u Švicarskoj”, kazala je kustosica izložbe Heike Eipeldauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kronološki postavljenoj izložbi izloženi su brojni dokumenti njegova ambivalentnog odnosa prema domovini Austriji, koju je pred nacistima morao napustiti. Nacisti su njegovu umjetnost svrstali u “izopačenu”, a on je u znak protesta naslikao “Autoportret izopačenog umjetnika”.

Dio izložbe posvećen je i odnosu prema ženama, posebice nesretnoj ljubavi prema Almi Mahler.

Prema kustosici Eipeldauer značajni sastavni dio njegova umjetničkog opusa su pejzaži i portreti, a posebna cjelina odnosi se na mitološke i alegorijske sadržaje poput monumentalnog triptiha “Saga o Prometeju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba obuhvaća 260 eksponata i ostaje otvorena do 8. srpnja, a organizirana je u suradnji s Kunsthausom iz Zuericha. U petak navečer otvorit će ju predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.