(VIDEO) 6. travnja 1974. ABBA – pjesma Waterloo donijela Eurosong planetarno popularnim Šveđanima!

Foto: Snimka zaslona

Eurovizijsko natjecanje iz 1974. godine omogućilo je švedskoj grupi ABBA prodor na međunarodnu scenu. Ubrzo je ABBA postala svjetski poznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1974. godine pobijedila je švedska grupa ABBA na Eurovizijskom natjecanju, što je bio jedan od najzapamćenijih događaja u povijesti tog glazbenog natjecanja. Za grupu ABBA bio je to prvi međunarodni televizijski nastup, a ubrzo nakon te pobjede doživjela je svjetsku slavu. Pobjedu je ABBA ostvarila izvedbom pjesme Waterloo, koja je zatim postala svjetskim hitom.

Grupa ABBA dobila je svoje ime razmjerno kratko uoči tog Eurovizijskog natjecanja. To je ime predstavljalo kraticu početnih slova članova grupe – Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad. Zanimljivo je da su Agnetha i Björn još od 1971. godine bili u braku i da je u trenutku Eurovizijskog natjecanja njihova kći Linda Elin bila stara samo oko 13 mjeseci. Dapače, i drugi par – Benny i Anni-Frid bili su zaručeni (kasnije su također stupili u brak).

Eurovizijsko natjecanje održano je na današnji dan u engleskom primorskom gradu Brightonu. Zanimljivo je da je Veliku Britaniju te godine na Eurovizijskom natjecanju predstavljala Olivia Newton-John, koje se četiri godine kasnije osobito proslavila u filmu Briljantin (Grease) s Johnom Travoltom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.