(FOTO) Što je zajedničko: Josipoviću, Nobilu, Prodanoviću, Stankoviću, Matuli, Sarnavki, Markovini, Pusiću, Pilselu…

Foto: Fah

Gosti okupljeni na jučerašnjem predstavljanju knjige u Zagrebu dijele mnogo toga zajedničkoga, a ovom su se prilikom okupili u misli da im je zajedničko – da ‘u Boga ne vjeruju’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ivo Josipović i Ivica Maštruko uoči Velike Gospe – HRT je gori od Vatikanske televizije, Hrvatska nije katolička džamahirija!

Za knjigu u kojoj 33 autora pokušava objasniti u što oni kao ateisti vjeruju, više govornika označilo je kao pokušaj izgradnje dijaloga tamo gdje se religija koristi za podjele.

U Velikoj dvorani Novinarskog doma glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina ocijenio je da humanizam najveća vrijednost knjige “U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo”. “O postojanju Boga nema dokaza”, tvrdi Glamuzina i dodaje da je siguran” ako i postoji Bog, da se ne miješa u naš život i da ga ne možemo kupiti nikakvim vjerovanjem”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni stav knjige je da smo sami na svijetu i da je čovjek sam odgovoran za svoj svijet. Humanizam izbija iz svih tekstova i to je najveća vrijednost ove knjige, smatra Glamuzina.

Jedan od autora, novinar Neven Barković, navodi da svatko tko ne vjeruje na pitanje iz naslova ima svoj individualni odgovor, jer ateisti nemaju “svetu knjigu” koja bi im naložila odgovor.

> Josipović zločesto na homiliju nadbiskupa Barišića: ‘Stigla svježa bunika?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjera je djelo čovjeka, čovjek je stvorio Boga, i to trebamo znati reći jedni drugima a da se ne povrijedimo. Iz spoznaje da je život jedan i da iza njega nema ništa, može se iznaći većina odgovora za sve nas, ustvrdio je.

Aktivistikinja Sanja Sarnavka kazala je da vjeru ne prihvaća kao oblik ponašanja koji promiče većinska crkva u Hrvatskoj, nego vjeru kao ishodište djelovanja vjernika.

“Ne mogu reći da ne vjerujem u zaumne stvari, ali nisam imala potrebe vezati se uz vjersku zajednicu ili neku službenu religiju, jer vjerujem da nema ničega nakon smrti”, ističe Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Predsjednik Josipović je agnostik, a sve te biblijske vrijednosti su mu na srcu

“Crkva se danas ponaša kako se ne bi smjela u otvorenom društvu ponašati”, ustvrdila je i dodala da se” upravo vjernici danas ponašaju agresivno i nasilno, što ne ide uz vjeru”, smatra.

Novinarka Ines Sabalić priznala je da sama ne vjeruje, premda je rođena u obitelji u kojoj je bilo visokih svećenika i velikih vjernika, te da nikada ne bi izvrtala ruglu išta što je vezano za vjeru.

Za svoj oslonac, navodi, ima filozofsku misao koja čovjeku omogućuje da pojmi beskonačnost, iako je sam konačan. Po njoj, za razvoj društva sposobnog za otvoreni dijalog više od religije može pomoći usvajanje obične pristojnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto se Josipović pridružio Stubbsu u govoru mržnje prema Crkvi i vjernicima?

Novinar Branimir Pofuk, vjernik koji se deklarirao kao kršćanin koji ne pripada ni jednoj posebnoj crkvi, koji nije autor u knjizi nego je govorio kao vanjski komentator, pozvao je okupljene da ne sude o vjeri na temelju iskustva s današnjom crkvom u Hrvatskoj.

> Ljevičarski govor netolerancije i mržnje širi se Hrvatskom – zašto je to tako?

“Vidjeli ste jučer kako se ta Crkva preko svojih kanala obračunava s bivšim nuncijem u Hrvatskoj”, ustvrdio je i napomenuo: “Sve dobre svari o vjeri naučio sam u “nekoj drugoj” Katoličkoj crkvi, u kojoj su me učili Turčinović, Bajsić i Šagi-Bunić”.

> Marin Miletić: Katolička crkva ima posebno mjesto u srcima (anti)fašista u kojima plamti vječna mržnja

“Josip Turčinović (1933.-1990.) Vjekoslav Bajsić (1924.-1994.) i Tomislav Janko Šagi-Bunić (1923.-1999.), smatraju se ključnim reformatorima Katoličke crkve u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, na temeljima Drugog vatikanskog koncila (1963).”

“Svi mi imamo različite darove, pa i za vjeru ili glazbu, a čovjek je najveća vrijednost, bez obzira je li čovjek stvorio Boga ili Bog čovjeka. Nije loš čovjek koji je ostvario Boga”, mišljenja je Pofuk pohvalivši napore te knjige.

> (VIDEO) Sjećate li se izjava Dragana Markovine? – ‘Dalmatinci su maliciozno podli ljudi, a u Splitu živi hercegovački šljam’

Urednik Drago Pilsel zahvalio je svima na suradnji i misli da je knjiga pokušaj da se ohrabri one koji smatraju da ih vjernička većina na bilo koji način muči. Ovo je pokušaj da “jedni drugima krenemo u susret”, jer “nam je dijalog akutno potreban”, kazao je.

> (VIDEO) Dernek na komemoraciji: Jadan čovjek čiji “prijatelji” i njegovu smrt koriste za političke obračune

Pored spomenutih, u knjizi su kao autori sudjelovali: Sandi Blagonić, Ivana Bodrožić, Rada Borić, Nadežda Čačinović, Nenad Jarić Dauenhauer, Srđan Dvornik, Zoran Ferić, Mirela Holy, Ivo Josipović, Saša Kosanović, Pero Kvesić, Oleg Mandić, Dragan Markovina, Ivica Maštruko, Vili Matula, Anto Nobilo, Boris Pavelić, Nikola Petković, Marko Pogačar, Željko Porobija, Čedo Prodanović, Vesna Puhovski, Zoran Pusić, Borivoj Radaković, Tanja Rudež, Seid Serdarević, Velimir Srića, Aleksandar Stanković, Ante Tomić i Danilo Vranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.