Fotogalerija: Otvorene 49. Vinkovačke jeseni

Glazbeno-scenskom priredbom “Široka je slavonska livada”, uz sudjelovanje brojnih hrvatskih glumaca, članova folklornih skupina, tamburaških i gajdaških sastava, pjevačkih skupina te vokalnih solista, u Vinkovcima su jučer svečano otvorene 49. vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravljajući brojne uzvanike i goste, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić ustvrdio je kako grad Vinkovačkim jesenima već gotovo pola stoljeća pokazuju kolika je vrijednost tradicijske kulture.

“Cilj Vinkovačkih jeseni nije samo čuvanje folklornog bogatstva, nego i želja da se rasplamsa ljubav prema tradicijskoj kulturi hrvatskog naroda, da se razvije duh zajedništva i prijateljstva”, rekao je Karlić i poručio kako su Vinkovačke jeseni primjer neraskidive veze Slavonaca i zavičaja.

Manifestaciju je otvorenom proglasio Stjepan Rosandić, Vinkovčanin obolio od ALS-a i za čije liječenje u Kini, koje košta oko 300.000 kuna, ide sav prihod s ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom svečanosti otvorenja, održane na Trgu bana Josipa Šokčevića, gledatelji su u programu autorice Ane Cvenić imali prigodu vidjeti običaj košnje livade te brojne dogodovštine koje su pratile košnju, a koje su vjerno prikazali članovi HKUD-a “Osijek 1862.”, KUD-a “Slavko Janković” (Rokovci-Andrijaševci) te KUD-a “Šokadija” iz Starih Mikanovaca.

U programu su nastupile pjevačke skupine “Đakovčanke”, “Jagode” (Rokovci-Andrijaševci), “Nene” iz Bošnjaka, “Baće” iz Tenje i “Lipa” iz Vinkovaca, brojni vokalni i solisti na tradicijskim glazbalima, tamburaški sastavi, kao i članovi Hrvatskog gajdaškog orkestra.

Među uzvanicima su se nalazili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s predsjedničkom kandidatkinjom te stranke Kolindom Grabar Kitarović, saborski zastupnici te drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija završava u nedjelju kada će vinkovačkim gradskim ulicama u Svečanom mimohodu sudionika 49. Vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega, proći oko 8.000 članova 80-tak folklornih skupina iz Hrvatske, BiH, Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske i Vojvodine koje njeguju izvorni hrvatski folklor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.