Fra Stipe Nosić o srpskom svojatanju: Kako to da Marulić u Juditi navodi da je pisana hrvatskim jezikom?

Stipe Nosić
Foto: snimka zaslona, facebook; fotomontaža: narod.hr

“Što se Marulića tiče, pitam se, kako to on u svojoj Juditi tiskanoj u Veneciji pred 500 godina, čiji jedini potpuno sačuvani primjerak čuva dubrovački samostan, nije napisao da je srpska, nego kaže da Juditu piše u hrvatskim („haruacchi“) stihovima?” – poručuje franjevac fra Stipe Nosić iz Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku odgovarajući na srpska svojatanja hrvatske književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prof. Vulić za Narod.hr: Srbi se ne mire što nisu imali renesanse i baroka, pa svojataju hrvatsku književnost

Njegovu objavu, na facebook-stranici samostana Male braće, u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Nedavno su neki srpski mediji pisali kako samostan Male braće u Dubrovniku krije „srpske“ freske, što naravno nije imalo nikakve stvarne osnove. Ovakva svojatanja hrvatske kulturne baštine nisu, međutim, novost. Radili su to novinari i „ozbiljni“ srpski znanstvenici u prošlosti često. Čak i Marka Marulića „oca Hrvatske knjiženosti“ pokušali su svesti pod srpski nazivnik. Tako ga u Britanskoj enciklopediji iz 1926. akademik Čedo Mijatović naziva „srpskim piscem“. U novije vrijeme bezočne krađe hrvatskog kulturnog i književnog blaga svojim zakonima pokušava potvrditi Srbijanska država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Marulića tiče, pitam se, kako to on u svojoj Juditi tiskanoj u Veneciji pred 500 godina, čiji jedini potpuno sačuvani primjerak čuva dubrovački samostan, nije napisao da je srpska, nego kaže da Juditu piše u hrvatskim („haruacchi“) stihovima? Odgovor je u činjenici da je taj pjesnik, pišući svom kumu don Dujmu Balistriliću o tome kako je ispjevao Juditu, napisao kako „hrvatski jezik sada ima svojega Dantea“, jer je za sebe znao da je Hrvat i da piše hrvatskim jezikom.

> Dr. sc. fra Stipe Nosić: ‘Pojedinci ne žele napustiti komunističke laži o fra Bernardinu Sokolu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.