Francuski znanstvenik Jean-Marc Lévy-Leblond na Institutu Ruđer Bošković

Francuski znanstvenik Jean-Marc Lévy-Leblond održat će predavanje na temu “Predstavljanja prostora i vremena u suvremenoj fizici” na Institutu Ruđer Bošković 15. travnja, a bit će održano u sklopu međunarodnog umjetničko-znanstvenog projekta “Strukture nevidljivog” na IRB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tijekom predavanja bit će riječi o tome kako su moderne matematičke i fizičke znanosti preokrenule naše teorijske koncepcije prostora i vremena pa tako danas govorimo o prostorima koji imaju više od tri dimenzije, zakrivljenim prostorima, teorijama relativnosti te raspolažemo s jako puno sličnih pojmova koji su nam neophodni za današnje shvaćanje svijeta. Jean-Marc Lévy-Leblond pokušat će odgovoriti na pitanja poput: možemo li predstaviti te ideje bez upotrebe sofisticiranih matematičkih pojmova i možemo li ih predočiti, te koje postupke vizualizacije i imaginacije moramo pritom upotrijebiti”, najavili su iz IRB-a.

Međunarodni projekt ‘Strukture nevidljivog’ okuplja svjetski poznate umjetnike i znanstvenike, a dio programa odvija se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, od 16. travnja do 15. lipnja 2014.
godine. Znanstvenici i umjetnici predložit će odgovore na pitanje: “Kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti?”.

Uz predavanja na IRB-u, zagrebačku izložbu pratit će predavanja i susreti sa znanstvenicima i umjetnicima u suradnji s Tehničkim muzejom i Akademijom likovnih umjetnosti, nakon čega se projekt nastavlja u Fondaciji Vasarely u Aix-en-Provenceu u Francuskoj tijekom jeseni 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.