“Glas Koncila”: Nije razumljivo ni prihvatljivo političke suparnike etiketirati kao “zločinačku organizaciju”

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru novog broja piše da nije razumljivo ni prihvatljivo ni civilizacijski, a osobito ne etički, političke suparnike etiketirati kao “zločinačku organizaciju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru “Što sve skriva etiketiranje?, Ivan Miklenić napominje da se takvo etiketiranje može jedino ispravno shvatiti kao izraz duboke mržnje prema suparniku ili suparnicima u političkom natjecanju, a mržnja je uvijek pokretač spirale zla pa si mržnju ne može, niti smije, dopustiti ikoji političar koji ima imalo osjećaja za opće dobro cijeloga društva.

Na maratonskoj sjednici Glavnog odbora SDP-a, 7. lipnja, kako je prenio riječki Novi list, ministar znanosti Željko Jovanović doslovno rekao: “S obzirom da sam protiv toga da se Hrvatska ponovno izruči zločinačkoj organizaciji kao i svi vi moramo biti za isključenje Slavka Linića”.

Miklenić smatra navedeno verbalno etiketiranje zastrašujuće i za osobu koja ga je iskazala i za političku stranku koja tolerira takvo ponašanje, ali i za suvremeno hrvatsko društvo koje se inače suočava s previše poteškoća, a ipak se mora suočavati još i s pojavom razorne mržnje koju širi političar na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na drugi primjer etiketiranja, navodi kako su mediji od petka 6. lipnja, kad se saznalo da se vraća kući na uvjetnu slobodu Dario Kordić nakon odslužene dvije trećine kazne – vrvjeli etiketom “ratni zločinac”.

“Bilo je upravo nepodnošljivo slušati i čitati te etikete koje nemaju apsolutno nikakve veze s povijesnim činjenicama jer Dario Kordić nije ni optužen ni osuđen da je osobno sudjelovao u izvršenju zločina u Ahmićima niti mu je dokazano da je on osobno zapovjedio izvršenje toga zločina”, tvrdi.

Smatra da su pojedini urednici i novinari ipak pribjegli etiketiranju jer nisu mogli odoljeti napasti političke mržnje ni napasti političkoga obračuna s čovjekom koji im se ne može suprotstaviti i koji ne može promijeniti činjenicu da ga je jedan ljudski, mnogi kažu politički, sud osudio i da je zbog toga 16 godina i osam mjeseci podnosio život u zatvorskom sužanjstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Miklenićevim riječima oni koji tako etiketiraju za vrijeme rata prvoga političkoga čovjeka Lašvanske doline u Bosni i Hercegovini – koja je, kako svjedoče eksperti, spriječila da Armija BiH izbije na jadransku obalu, a Hrvatska bude vojno slomljena i prisiljena na povratak u nekakvu balkansku zajednicu – zapravo ne mogu prežaliti što nije uspjelo ono za što su se zauzimali i za što su se spremni zauzimati i danas.

“Ta etiketa koja se prišiva Kordiću zapravo je izraz mržnje prema hrvatskom narodu i prema samostalnoj državi Hrvatskoj. Činjenica da je ta etiketa tako proširena medijima u Hrvatskoj još jednom očituje koliko su mediji protiv općega dobra hrvatskoga naroda i protiv općega dobra države Hrvatske”, navodi u komentaru.

Podsjećanje pomoćnoga zagrebačkog biskupa Ivana Šaška na misi u zagrebačkoj katedrali da hrvatski narod treba čuti odgovor na mnoštvo neodgovorenih pitanja u vezi sa slučajem Kordić, po mišljenju Miklenića, trebali bi najodgovornije shvatiti vodeći političari, političke stranke, znanstvenici, osobito politički i strateški analitičari i povjesničari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poznata je i više puta i u hrvatskoj javnosti objavljena – premda tome nikad nije dana potrebna pozornost – specifična uloga Velike Britanije u hrvatsko-muslimanskom sukobu. Kako upozoravaju eksperti, britanska politika i njezine službe vojno su nadzirale i politički upravljale ratom u BiH, Britanac je bio tužitelj protiv Kordića, Britanac je bio i glavni sudac u tom slučaju, časnici britanskoga bataljuna bili su svjedoci kojima je sud vjerovao i koji su prešutjeli ofenzivne operacije Armije BiH i njezine zločine protiv Hrvata, kao i ulogu mudžahedina u Lašvanskoj dolini i u BiH općenito. Premda se presuda Kordiću više ne može promijeniti, moguće je otkriti i raskrinkati netočnosti i podvale na kojima se ona temelji, a to nije važno toliko za Kordića koliko za sudbinu Hrvata u BiH i hrvatskoga naroda u cjelini. Očito je da se iza etiketiranja krije mnogo toga što bi moralo izaći na javu jer samo istina i pravda mogu biti temelj mira te dobrih i zdravih društvenih, političkih i međunarodnih odnosa”, stoji u zaključku komentara “Glasa Koncila”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.