Glasnogovornik HBK o Popisu: ‘Još ne znamo broj katolika, objavljeni su neki dvojbeni podaci’

Foto: Ivan Lovrić/narod.hr

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić osvrnuo se u petak 23. rujna 2022. za Hrvatski katolički radio na rezultate popisa Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Izjavu IKA prenosi u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Čak 83% građana izjasnilo se kao katolici: Zašto DZS-ovo izvješće to ne pokazuje?

„Rezultati popisa stanovništva su tek jučer objavljeni, a kako se radi o velikoj količini podataka svakako da je za njihovu ozbiljniju analizu potrebno vremena. No, ono što odmah na prvu upada u oči jest činjenica da ima nekoliko podataka koji upućuju na značajne promjene u proteklih 10 godina. Prije svega, broj stanovnika smanjen je za skoro 10% te je u svim županijama smanjen ukupan broj stanovnika. K tome, vrlo je ozbiljan podatak da udio stanovništva u dobi od 0 do 14 godina iznosi nešto malo više od 14 %, a udio stanovništva u dobi od 65 i više godina oko 22.5 %. Što se tiče pada broja katolika, a u ovom trenutku još ne znamo o kojem postotku je riječ jer su objavljeni neki dvojbeni podaci, želim reći da te podatke treba uzeti ozbiljno u obzir i s njima se odgovorno suočiti.“

Podsjećamo, što se tiče vjerske pripadnosti kao “katolik” izjasnilo se 78.97 % popisanih stanovnika. Međutim, kao “ostali kršćani” izjasnilo ih se 4.83 %. Državni zavod za statistiku je pak objavio da se među njima na pitanje o vjerskoj zajednici 87.26 % izjasnilo da pripada Katoličkoj Crkvi. Ako bi se i oni pribrojili onima koji su se izjasnili katolicima, ukupan udio katolika u stanovništvu Republike Hrvatske bio bi veći od 83 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.