Godina dana uspješne provedbe projekta ‘Razvoj usluge psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka u Caritasu Sisačke biskupije’

Foto: Sisačka biskupija

Caritas Sisačke biskupije od lipnja 2021. godine provodi projekt pod nazivom „Razvoj usluge psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka u Caritasu Sisačke biskupije“. Radi se o projektu kojem je cilj pružiti podršku procesu deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom i starijih osoba kroz razvoj i unaprjeđenje izvaninstitucijskih usluga. Ovaj projekt traje do 30. lipnja 2023. godine, a kroz prvih godinu dana uspješne provedbe jasno je da postoji potreba za njegovim širenjem na još veći broj korisnika koji trebaju ovakav oblik skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva od dvije socijalne usluge koje se pružaju kroz ovaj projekt je psihosocijalna podrška za odrasle osobe s invaliditetom. Podršku pruža stručni tim koji se sastoji od tri socijalne radnice i dvije psihologinje, telefonski ili uživo, u prostorijama ureda ili u obitelji korisnika i to na području cijele Sisačke biskupije a koje se proteže većim djelom kroz Sisačko-moslavačku županiju, dijelove Bjelovarsko-bilogorske Zagrebačke i Karlovačke županije te dio grada Zagreba. Uz individualnu psihosocijalnu podršku, provode se i grupne psihološke i kreativne radionice u sklopu udruga osoba s invaliditetom (Udruga slijepih SMŽ, Udruga tjelesnih invalida grada Siska, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama te Organizirano stanovanje Sisak).

Do sada je u projekt uključeno 106 korisnika ove socijalne usluge, a uključuje odrasle osobe različitih dobnih skupina, s raznim oblicima invaliditeta i s različitim životnim pričama. Svakom korisniku pristupa se individualno te im se podrška pruža u obliku koji je njima potreban, bilo to kroz razgovor o svakodnevnom životu, teškoćama koje ih muče, odnosima s njima važnim osobama ili kroz informiranje o pravima i uslugama koje mogu ostvariti te upućivanje na relevantne pružatelje istih i slično.

Svakom od nas potrebna je blizina i krug ljudi kojima se možemo obratiti te koji će biti tu kao uho za slušanje, a ovom socijalnom uslugom nastoji se postići upravo to. Pružanjem psihosocijalne podrške osnažuju se osobe s različitim teškoćama, ali i njihove obitelji jer je podržavajuća obiteljska atmosfera preduvjet za očuvanje i razvoj osobnih potencijala. Održavanjem psiholoških grupnih radionica u sklopu udruga osoba s invaliditetom radi se na mentalnom zdravlju korisnika, prolazeći kroz teme koje su njima važne i o kojima imaju potrebu razgovarati. Na taj se način korisnicima omogućuje da se njihov glas čuje, da dobiju povratnu informaciju svoje okoline, ali i da dobiju korisne savjete ili podršku od drugih članova grupe te budu jedni drugima oslonac stvarajući koheziju grupe. Kreativne radionice pomažu u razvoju kreativnosti, a time i kognitivnih sposobnosti, te razvoju fine motorike. Osim razvojnog aspekta, kreativne radionice učvršćuju socijalnu mrežu korisnika kroz redovita druženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga socijalna ovog projekta usluga odnosi se na poludnevni boravak za starije osobe (osobe starosti od 65 godina). Uz spomenuti stručni tim, u provođenju usluge poludnevnog boravka sudjeluju i fizioterapeutkinja te radna terapeutkinja. Usluga se provodi svakog utorka i četvrtka u prostorijama ureda na adresi Ante Starčevića 92 u Sisku. U sklopu poludnevnog boravka odvijaju se aktivnosti mjerenja tlaka i šećera, tjelovježbe, razne kreativne i psihološke radionice, druženja, zabave i plesa. Svakom korisniku osiguran je topli obrok, a po potrebi i dogovoru osigurava se i prijevoz korisnika.

U socijalnu uslugu poludnevnog boravka za starije uključena su 52 korisnika, a grupe koje se okupljaju utorcima se sastoje od 10 do 14 korisnika. Starija dob je vrijeme kada društvo polako počinje isključivati osobe iz svoje svakodnevne aktivnosti i stvara od njih pasivne članove društva. Kroz ovu socijalnu uslugu radi se na održavanju tjelesnog i mentalnog zdravlja kroz tjelovježbu, medicinska mjerenja i grupne psihološke i kreativne radionice koje imaju sličnu namjenu kao i radionice u sklopu psihosocijalne podrške. Nastoji se, što je duže moguće, održati sposobnosti starijih osoba i omogućiti im što kvalitetniji život kroz izgradnju socijalne mreže i razvoj proaktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.