“Goranov vijenac” uručen Tonku Maroeviću, a “Goran za mlade pjesnike” Mariji Dejanović

Foto: Fah

“Goranov vijenac”, nagrada za pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti, uručen je u srijedu akademiku Tonku Maroeviću, a nagrada “Goran za mlade pjesnike” uručena je pjesnikinji Mariji Dejanović u Domu kulture u Lukovdolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Drago Glamuzina, Slaven Jurić, Miroslav Kirin, Sonja Manojlović i Damir Radić odlučilo je nagradu za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti “Goranov vijenac” dodijeliti akademiku Tonku Maroeviću.

Povjerenstvo smatra kako se Maroević gradeći svoj rukopis u rasponu od pola stoljeća držao svoga poetskog koncepta, ali je u svakoj sljedećoj zbirci umješno obavio taktičke manevre kako bi omjer između sličnoga i različitoga ostao estetski djelotvoran.

“Maroević je jedan od prvih naših pjesnika koji je zbirku, pa i opus, gradio težeći svojevrsnoj jedinstvenosti, ako je već cjelovitost i totalitet unaprijed isključio kao neostvariv ideal”, ističe povjerenstvo i dodaje kako su u njegovoj poeziji ciklusi – koji su nerijetko bliski srodnici poemi – odlučujući činitelji u organizaciji zbirke pa i cijeloga književnog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo smatra kako Maroević u neprestanom autopoetičkom meandriranju između priopćivoga i nepriopćivoga ustrajno balansirao između uzvišenoga i prizemnoga, estetičkoga i egzistencijalnoga.

“Maroević je znalačkim pa i eruditskim pristupom oblikovanju pjesničkoga teksta i njegova ritma tražio i nalazio nove načine osmišljavanja poetske kompozicije”, tvrdi povjerenstvo i dodaje kako je visoka kompetencija u pogledu aure uposlene forme urodila jednakim uspjehom i nizom formalnih eksperimenata i noviteta u prostornom kontinuumu poezije i proze.

Akademik Tonko Maroević rođen je 1941. u Splitu. Tekstove različitog karaktera objavljivao je u novinama i časopisima, a urednički se angažirao u nizu redakcija i publikacija. Uređivao je časopise “Teka”, “Život umjetnosti”, “Republiku”, “Književnu republiku” i “Poeziju”. Priredio mnoge studijske izložbe i likovne monografije, adaptacijama sudjelovao u kazališnim izvedbama i radijskim emisijama. Prevodio s više jezika, dijelom u suradnji, većinom pjesničke i dramske tekstove. Bio je potpredsjednik Hrvatskoga P.E.N. centra 1990-2000. i potpredsjednik Matice hrvatske od 2002. Redoviti je član HAZU od 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Miroslav Mićanović, Ivan Šamija i Nada Topić nagradu “Goran za mlade pjesnike” odlučilo je dodijeliti Mariji Dejanović za zbirku stihova “Etika kruha i konja”.

Zbirka se može pročitati kao uspio pokušaj stvaranja vlastitoga referencijalnog sustava u kojem pojedine ključne riječi dobivaju značenje jedna u odnosu na druge u kontekstu cjeline, smatra povjerenstvo i dodaje kako je značajka ove poezije općeniti izostanak intertekstualnosti i izravnoga upućivanja na društveno-političku stvarnost.

Povjerenstvo tvrdi kako jednostavnost jezika opravdava čitanje ovog rukopisa kao pokušaja da se poezija u potpunosti ostvari kao prostor jezične i značenjske slobode i igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Dejanović rođena je 1992. godine. Objavljivala je pjesme u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima. Studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je Inicijative za feministički Filozofski.

Odbor Goranovog proljeća odlučio je i da se nagrada “Goranov vijenac” od ove godine dodjeljuje bienalno, dok će se naizmjence s “Vijencem” dodjeljivati novoutemeljena nagrada “Ivan Goran Kovačić” za najbolju izvornu, prijevodom neposredovanu pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju kod registriranog izdavača u Hrvatskoj. Nagrada će, uz novčani dio, nositi i medalju Vojina Bakića posvećenu Goranovu djelu.

Najstarija domaća pjesnička manifestacija otvorena je sinoć u teatru &TD u Studentskom centru u Zagrebu nastupom svih pjesnika i pjesnikinja koji će iduća tri dana u Rijeci, Pazinu i Zagrebu čitati svoje pjesme – 18 domaćih i 17 stranih autora, koji su svoje stihove čitali na jezicima na kojima pišu.

Nakon svečanosti u Lukovdolu, 55. Goranovo proljeće nastavlja se u Rijeci pjesničkim čitanjima u klubu Palach u 20 sati. U četvrtak u podne u riječkom Book caffeu Dnevni boravak predstavit će se pjesnici europske pjesničke platforme Versopolis, nakon čega autori nastupaju u pazinskom Kaštelu. Program završava u petak u zagrebačkom Jazz & Cabaret klubu Kontesa u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.