Hasanbegović: Objava dokumenata o upravnom nadzoru HAVC-a je u interesu javnosti

Foto: Fah

Izvješća o upravnim nadzorima u Hrvatskom audiovizualnom centru, te nad radom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, provedenim u srpnju i kolovozu, objavljena u srijedu na mrežnim stranicama Ministarstva kulture, po riječima bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, javno su dostupni dokumenti objavljeni posljednjeg dana njegova mandata jer je ocijenio kako je to u interesu javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ti su dokumenti objavljeni zbog interesa javnosti, s obzirom da ih ne mogu sutra objaviti”, izjavio je Hasanbegović Hini.

Ministarstvo kulture objavilo dokumente o upravnom nadzoru HAVC-a

“Upravni nadzori provedeni su u srpnju nad HAVC-om i HNK-om Zagreb, te u kolovozu nad HNK-om Rijeka, a iako su svi dokumenti javno dostupni, oni se ne objavljuju automatski. Objavljeni su u srijedu nakon provedenog i završenog postupka u slučaju HAVC-a, dok su ostali dokumenti “u postupku”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za objavu dokumenata postoji poseban interes”, ustvrdio je Hasanbegović istaknuvši kako po Zakonu o dostupnosti informacija svatko zainteresiran može dobiti na uvid sve dokumente koji nisu klasificirani, a za navedene je dokumente postojao niz zahtjeva za uvid.

“(Razlog je) da se javno vidi što se, među ostalim, radilo”, kazao je.

“Nakon provedenih postupaka, Ministarstvo je institucije obavijestilo o izrečenim mjerama na dio kojih su udovoljile, dok na dio nisu, a sve se ustanovljene nepravilnosti moraju ispraviti”, napomenuo je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To nisu osobni dokumenti, niti politički, već upravni dokumenti na podlozi kojih bilo koji sljedeći ministar nastavlja dalje raditi. Nisu ni tajni dokumenti, javno su dostupni i svatko može temeljem Zakona o pravu pristupa zatražiti uvid u njih”, dodao je istaknuvši kako se sve pojedinosti postupanja mogu saznati izravno od Pravne službe ministarstva.

Zrinka Jonjić iz Pravne službe ministarstva potvrdila je kako je postupak vezan uz HAVC završen, dok su ostali postupci u tijeku, te se čekaju tražena očitovanja, nakon čega slijede zaključci nadzora. Ovisno o tim zaključcima postupak se upućuje na daljnje postupanje Ministarstvu financija, traži se proračunski nadzor ili se eventualno pokreće prekršajni postupak.

“Izvješća o provedenom upravnom nadzoru ne objavljuju se automatski. HAVC je završen i proslijeđen u daljnju proceduru, pa su zato objavljeni zaključci nadzora, dok su dva postupka nad kazalištima u tijeku. Čekamo njihovo očitovanje i dostavu dokumentacije da bi onda napravili zaključke nadzora”, pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je u međuvremenu reagiralo i priopćenjem.

“Povodom objavljivanja netočnih informacija u pojedinim medijima oko vremena objave dokumenata na mrežnim stranicama Ministarstva o provedbi nadzora nad zakonitošću rada Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, a u svrhu informiranja javnosti, pod naslovom Upravni nadzori Ministarstva kulture, Ministarstvo kulture obavještava da su navedeni dokumenti objavljeni dana 19. listopada 2016. godine u 11,20 sati, što se može naknadno utvrditi pregledom u CMS sustav Ministarstva”, stoji u priopćenju.

HAVC objavio tužbu kojom traži ništetnost upravnog nadzora

HAVC je naknadno na svojoj stranici objavio tužbu u kojoj traži da se provedeni upravni nadzor proglasi ništetnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski audiovizualni centar izražava žaljenje što je tehnički ministar kulture u Vladi Republike Hrvatske na odlasku u svojim zadnjim minutama obavljanja službe odlučio prezentirati javnosti dio pomno izabrane dokumentacije iz provedenog upravnog nadzora nad javnom ustanovom HAVC.

To je učinio na službenim stranicama Ministarstva kulture, koje su vlasništvo Republike Hrvatske, a ne privatni medijski prostor za objave sebi prihvatljivog sadržaja.

Radi omogućavanja nesmetanog daljnjeg rada HAVC je poduzeo i poduzima pravne korake, kako bi se nastala šteta sanirala, a počinitelji kaznili. U tom smislu, a imajući u vidu da je u ovom slučaju pojedinačni privatni interes prevagnuo nad zaštitom nacionalnog, a koplja se lome nad nedužnima, HAVC je na svojim internetskim stranicima učinio dostupnim sadržaj tužbe radi oglašavanja ništetnim cjelokupnog provedenog upravnog nadzora, pokrenutog protiv matičnog ministarstva, a koji postupak je u tijeku”.

Iz sadržaja tužbe proizlazi kako HAVC, među ostalim, smatra da u upravnom nadzoru “nisu utvrđene sve činjenice i okolnosti” te da nisu ispunjene pretpostavke za završetak postupka upravnog nadzora.

Navode i da je ministarstvo u provođenju upravnog nadzora prekoračilo svoje ovlasti, odnosno izašlo iz “propisanog okvira provođenja upravnog nadzora određenog Zakonom o audiovizualnim djelatnostima i samom Odlukom o provedbi upravnog nadzora nad radom Hrvatskog audiovizualnog centra”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.