HAZU odala počast Franji Račkom

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) je u povodu 120. obljetnice smrti Franje Račkoga odala počast svom prvom predsjedniku polaganjem vijenca na grob u arkadama na Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaganjem vijenca na današnji dan predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, potpredsjednik Jakša Barbić i glavni tajnik Pavao Rudan odali su počast Franji Račkom koji je uz njenog utemeljitelja J. J. Strossmayera najzaslužniji za početak djelovanja ove najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije, priopćili su iz HAZU-a.

Akademija će ove godine organizirati i simpozij o Franji Račkom na kojem će se govoriti o njegovom političkom, historiografskom i svećeničkom djelovanju, a u knjižnici HAZU-a mogu se trenutačno razgledati njegove knjige i radovi, rekao je predsjednik akademik Kusić.

Franjo Rački rodio se 25. 11. 1828. u Fužinama. Još kao mladi svećenik otkriva i objavljuje dokumente važne za hrvatsku povijest te se smatra ocem hrvatske moderne kritičke historiografije.
Uz Strossmayera suosnivač je Narodne stranke. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru zalagao se za ujedinjenje hrvatskih zemalja u sklopu Habsburške monarhije, a hrvatskoj državnopravnoj ideologiji dao je argumentaciju utemeljenu na povijesnim izvorima. Djelovao je 20 godina kao predsjednik Akademije te je brinući se za njezinu budućnost odbio mjesto nadbiskupa za katolike u Rusiji.
Zaslužan je za izgradnju Akademijine palače 1880. te otvorenje Strossmayerove galerije 1884., kao i za određenje budućeg djelovanja Akademije kao autonomne u odnosu prema vlastima, doznajemo u priopćenju HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.