HAZU: Predstavljena trilogija prof. emeritusa Ante Simonića

Foto: HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 9. studenog predstavljena je trilogija prof. emeritusa Ante Simonića, člana suradnika HAZU, Rijeka vremena – Drevno susretište zavičajnog i svjetskog, Rijeka velikog uzleta – Zavodljivost starog i izazov novog te Rijeka novih nadanja – Stvaranje poželjne sadašnjosti i okrenutost budućnosti. Knjige su 2015. objavili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Primorsko-goranska županija, Grad Dubrovnik, Grad Rijeka i Naklada Kvarner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ukupno 2700 stranica autor detaljno obrađuje brojne teme vezane uz povijest i kulturnu baštinu Rijeke i čitavog sjevernojadranskog područja, od najstarijih vremena do danas, kao i teme vezane uz prirodnu baštinu, gospodarstvo, sport te filozofiju i religiju. Kako je istaknuo predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, radi se o monumentalnom i zadivljujućem djelu posvećenom Simonićevom zavičaju kojeg povezuje s domovinom, Europom i svijetom, spajajući tako lokalno i globalno.

Podsjetio je i na biografiju prof. emeritusa Ante Simonića, istaknutog hrvatskog farmakologa, dugogodišnjeg predstojnika Zavoda i Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci gdje je bio i dekan. Od 2000. do 2002. bio je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, a od 2002. do 2003. potpredsjednik Vlade. Od 2008. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Kini. Za člana suradnika HAZU izabran je 2002.

Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan kazao je da je Simonić polihistor, erudit i humanist golemog životnog iskustva zaljubljen u svoj zavičaj koji u svojim knjigama iznosi višetisućljetno nasljeđe Rijeke i okolice. „Ove tri knjige bit će mnogima inspiracija kao izvor golemog broja važnih činjenica. Ne postoji takvo djelo o nekom kraju Lijepe naše“, kazao je akademik Rudan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. emeritus Ante Simonić kazao je da je na pisanje ovih opsežnih knjiga utrošio 15 godina i podsjetio na neke od najvažnijih osoba i događaja iz povijesti šireg riječkog područja. „Ovo je priča o nama, o našem identitetu, a ovdje su se često događale velike stvari. Ovdje je nastala Bašćanska ploča, prve hrvatske knjige, glagoljaštvo. Ovdje su rođeni sveti Jeronim, Juraj Julije Klović, Franjo Petris, Matija Vlačić Ilirik, ljudi najvećeg svjetskog formata. U Rijeci je napisana Lijepa naša, ovdje su počeci hrvatskog turizma, ovdje se čuvala zapadna hrvatska granica. Sve je to naša baština“, kazao je Simonić.

O trilogiji su govorili recenzenti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Darko Gašparović, član suradnik HAZU i prof. dr. sc. Bernard Franković te izvršni urednik Franjo Butorac, a u prigodnom glazbenom programu nastupit će Rita Zhao Simonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.