HBK za Dan života: Dužnost je roditelja štititi djecu od kulturološke i ideološke kolonizacije

Foto: Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, Facebook

“Među izazovima s kojima su roditelji u posljednje vrijeme suočeni sve je naglašenija, ideološka i kulturna kolonizacija koja se očituje dokidanjem slobode, brisanjem sjećanja i indoktriniranjem mladih”, ističe dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije (HBK) uputilo je u srijedu poruku za Dan života 2018. u kojoj ističe da majka ne može isključivo svojim snagama i sredstvima odgovoriti na rastuće izazove majčinstva pa uronjenost u Božju ljubav i otvorenost darovima Duha Svetoga čine da majke iz dana u dan rastu u svojoj majčinskoj ljubavi, brizi i odgoju.

U poruci “Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja” koju je potpisao predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ističe se kako nedostatak muževe i očinske potpore majkama otežava ispunjavanje njihova poslanja odgoja djece i uklapanja djece u društvo.

Među izazovima s kojima su roditelji u posljednje vrijeme suočeni sve je naglašenija, ističe mons. Uzinić, ideološka i kulturna kolonizacija koja se očituje dokidanjem slobode, brisanjem sjećanja i indoktriniranjem mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je, naglašava predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK, jedinstvena uloga ženâ u čuvanju sjećanja, povijesnih korijena i vjere, te njihova snaga i sposobnost oduprijeti se kulturološkoj kolonizaciji.

Naglašava kako se snaga žene i majke u odupiranju kulturološkoj kolonizaciji ponajprije očituje u odgojnoj ulozi majke te podsjeća kako kulturološka kolonizacija koristi sve raspoložive medijske kanale i preko različitih ekrana “nepozvana” prodorno ulazi u obiteljske domove, u umove i duše djece.

“Zadaća i uloga roditelja, a osobito majki koje u prosjeku više vremena provode s djecom, je budno bdjeti nad tiskanim i multimedijalnim sadržajima koji su dostupni djeci, ali i nad školskim i drugim programima koji se nude ili nameću u odgojno-obrazovnom sustavu”, piše dubrovački biskup i dodaje kako je roditeljska dužnost birati odgojne programe u skladu sa svojim ćudorednim i vjerskim uvjerenjima, ali i ustavnim pravima jer su upravo roditelji prvi i poglaviti odgojitelji svoje djece”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prof. dr. sc. Marušić o slikovnici ‘duginih obitelji’: Rodna teorija ne može biti predmet školskoga gradiva

Mons. Uzinić poručuje kako roditeljska odgojna zadaća podrazumijeva i spremnost oca i majke da trajno rade na sebi i uče, odnosno da budu poučljivi kako bi kompetentno mogli poučavati svoju djecu.

Ocjenjuje kako se, nažalost, u suvremenim obiteljima, gdje bi se trebalo odvijati prvo učenje, sve teže događa transgeneracijski prijenos i razvijanje krjeposti, znanja i vještina svojstvenih roditeljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra  kako je žurno potrebno unijeti odgovarajuće sadržaje u sustav odgoja i obrazovanja, a potom i razvijati programe koji će dodatno osposobljavati i osnaživati mlade ljude za preuzimanje roditeljskih uloga i obveza.

“Od ključne je važnosti i da roditelji, usprkos teškoćama, sačuvaju radost u roditeljstvu i odgoju, a djeci svakodnevno izražavaju ljubav i nježnost”, piše biskup Uzinić i naglašava kako je očuvanje radosti majčinstva neprocjenjivo bogatstvo za buduće naraštaje, ali i izazov u kojemu majke trebaju pomoć da ne dopuste da im išta oduzme tu radost.

Dubrovački biskup poručuje kako roditelji u konačnici trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da se ne predaju malodušju i pod teretom borbe za preživljavanje postupno pokleknu a da njihova djeca ne postanu takozvana “nevidljiva djeca” koja, iako imaju roditelje, doživljavaju da ih roditelji ne vide.

Istaknuo je i kako Crkva majkama današnjice nudi mnoge uzore žena/majki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK podsjeća kako uzvišenost i ljepota majčinstva nipošto nisu prevladane ili zaostale jer su duboko usađene u samu srž svake žene.

“Majka svojim svagdašnjim žrtvama nadilazi samu sebe,” piše mons Uzinić i dodaje kako se ona u služenju drugima otvara spremnosti na junaštvo i dan za danom sve potpunije otkriva duboki smisao života sadržan u Kristovim riječima.

Biskup Uzinić zahvaljuje “herojskim majkama” za nepobjedivu ljubav i neustrašivo povjerenje u Boga. Zahvaljuje također “i svim onim ženama koje, ne mogavši ostvariti biološko majčinstvo, svoje majčinsko poslanje ispunjavaju na druge načine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.