HRT prikazuje film o ratnome ministru obrane Gojku Šušku povodom 20. obljetnice njegove smrti

gojko šušak
Foto: www.hdz.hr

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 2. svibnja s početkom u 20.05 prikazuje dokumentarni film Gojko Šušak – pobjednik iz sjene o životu ratnoga ministra obrane Gojka Šuška povodom dvadesete obljetnice njegove smrti. Scenaristica je i redateljica Ljiljana Bunjevac Filipović, koja uz pomoć arhivskih snimki i sugovornika, brojnih svjedoka toga vremena, rekonstruira život i djelovanje najdugovječnijega hrvatskog ministra obrane, koji je tu dužnost obnašao u vrijeme najžešćih napada i agresije na Republiku Hrvatsku. O ratnome će ministru obrane u filmu, među ostalima, govoriti sadašnji ministar obrane Damir Krstičević, zatim Miroslav Tuđman, političar i sin prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Miomir Žužul, nekadašnji hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama, Krešimir Ćosić, tadašnji zamjenik ministra obrane, prijatelji Gojka Šuška Ante Beljo i Vinko Grubišić, američki odvjetnik David Rivkin i brojni drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni se film bavi ulogom ministra obrane Gojka Šuška u stvaranju moderne Hrvatske vojske, posebice u vezi s oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja 1995. godine, kao i priznanjima koja je dobio nakon tih akcija zbog primjene novih, zapadnih vojnih doktrina temeljenih na standardima NATO-a te njegovim godinama koje je proveo u emigraciji u Kanadi. Film govori i o njegovoj suradnji s predsjednikom Franjom Tuđmanom, s kojim je bio i blizak prijatelj te u kojega je predsjednik Tuđman imao veliko osobno povjerenje. „Predsjednik Franjo Tuđman pozvao ga je da se vrati u Republiku Hrvatsku, a prepoznavši njegove kvalitete, ubrzo mu je povjerio dužnost ministra obrane u kritičnim trenutcima obrane zemlje. Bio je jedan od njegovih najbližih suradnika”, istaknula je autorica Ljiljana Bunjevac Filipović te dodala kako je riječ o filmu koji je u cijelosti nastao u HRT-ovoj produkciji te će biti prikazan i na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u povodu obilježavanja obljetnice smrti ministra obrane Gojka Šuška.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 2. svibnja dokumentarni film Gojko Šušak – pobjednik iz sjene bit će dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.