Hrvatska kao u doba komunizma: Knjižnice u vlasništvu Katoličke crkve privatno vlasništvo za koje se isključivo treba brinuti vlasnik

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda u knjižnicama svoja 24 samostana na području od Trsata, Čakovca preko Karlovca, Zagreba, Požege i Vukovara do Subotice, Bača i Zemuna posjeduje i fond od oko 200.000 knjiga baštinskoga karaktera tiskanih do 1850. godine. Među tim knjigama je i 3.000 stranih rijetkih knjiga iz XVI. st., koje su europska rijetkost, kao i 20.000 jedinica hrvatskih rijetkih knjiga tiskanih do 1850. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta knjižna građa je vjerodostojno svjedočanstvo vjerskoga i kulturnoga života srednjega, sjeverozapadnog i istočnoga dijela Hrvatske u europskome zajedništvu i prikazuje taj dio Hrvatske u novome svjetlu lišenom dosadašnjih stereotipa i predrasuda. To skriveno knjižno blago različitoga sadržaja (teologija, duhovnost, filozofija, povijest, geografija, medicina, farmakologija, riječnici i dr.) do sada je bilo potpuno nedostupno i malo poznato javnosti. Kataložnom obradom u elektroničkome mrežno dostupnome katalogu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda (http://193.198.235.162/) ta vrijedna knjižna građa postaje dostupna svjetskoj znanstvenoj i kulturnoj javnosti, čime se Hrvatska predstavlja svijetu kao stara kulturna europska zemlja. Danas je ovaj katalog u kojem je do sada obrađeno 15.000 naslova, odnosno preko 30.000 jedinica razne stare građe jedini mrežno dostupni katalog građe baštinskoga karaktera u vlasništvu Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Franjevci ove Provincije su se zadnjih pedest godina dobrano brinuli za svoje knjižnice koje su u najvećem broju samostana dobro sređene i građa na klasičan način obrađena. Međutim, ta građa je nakon II. svjetskoga rata, a posebno u novije vrijeme razvojem informacijskih i komunikacijskih tehnologija gurnuta u „sakristiju“ i slabo je ili pak potpuno nedostupna javnosti, jer danas ako katalozi nisu na mreži (internetu) tada ti fondovi i ne postoje.

Aktualni Zakon o knjižnicama tu građu, odnosno knjižnice u vlasništvu Katoličke crkve, bez obzira što sadrže preko 1 milijun jedinica stare vrijedne građe baštinskoga karaktera drži privatnim vlasništvom za koje se isključivo treba brinuti vlasnik. Tako sve do sada Ministarstvo kulture ni moralno, a još manje materijalno ne podržava izlazak u javnost te identitetski, kulturološki i znanstveno vrijedne građe, jer ne financira, ne podupire postojećom tehničkom (CARNet) i programskom infrastrukturom (knjižnični programi i stručna pomoć) tih više od 100-tinjak knjižnica i bibliografsku obradu njihove građe. To više nije samo tehnički ili stručni problem, već je to pokazatelj stupnja demokratičnosti društva i postaje svojevrstan kulturni, znanstveni i politički problem. Stoga ovaj projekt dobiva posebno značenje u nacionalnome i širem europskome kontekstu, njegov se opseg pomalo širi i na druge franjevačke denominacije pa bi se u tome Katalogu uskoro mogla naći i građa svih franjevačkih knjižnica hrvatskoga govornoga područja od Rovinja i Pazina na zapadu do Kotora i Subotice na istoku. Taj projekt postaje prikladan model organiziranja oko kojega se mogu okupiti i svi drugi baštinski fondovi. Elektroničkom obradom u odabranome knjižničnome programu (CROLIST), primjenom međunarodnog standarda (ISBDM) i formata (UNIMARC) ta građa, čija je obrada posebno zahtjevna, postaje istoga trena dostupna i čitljivo razumljiva svjetskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt obrade strane rijetke građe XVI. st. je zaživio kao ideja entuzijasta franjevaca i franjevačkih prijatelja 2011. godine i polako ali ustrajno se širi na građu iz drugih razdoblja, kao i na sve samostane ove i drugih provincija. Sada ostaje započeti obradu građe u samostanima u Karlovcu, Koprivnici, Vukovaru, Iloku, Zemunu i Baču. Sva katalogizirana građa, tj. pojedine lokalne zbirke predstavljene su vlastitom bibliografijom dostupnom također na stranicama toga Kataloga. Istovremeno se izrađuje (foto) dokumentacija te građe i te zbirke se zaštićuju kao kulturno dobro. Potom se ta dokumentacija u obliku znanstvenoga rada objavljuje u časopisu sa svjetski priznatim referencama: Croatia Christiana Periodica.

U realizaciji ovoga projekta sudjeluju brojni volonteri – stručni suradnici, a redaktori kataloga – specijalisti za staru knjigu se brinu da ti podaci dobiju svjetsku razinu kvalitete. I Papinsko sveučilište Antonianum u Rimu je na svoje stranice postavilo poveznicu na ovaj Katalog. Do kraja 2016. godine se planira obraditi svu stranu rijetku građu iz XVI. st. i većinu hrvatske građe, te. nakon toga objaviti cjelokupni fond građe iz XVI. st. kao posebno (elekt. i/ili klasično) izdanje. Nažalost, ovaj projekt Ministarstvo kulture, kao što je već rečeno, do sada ne financira, a nije predvidjelo ni ikakvu mogućnost financiranja iz EU – fondova.

Nadamo se da će Ministarstvo kulture ove Vlade iz redova Domoljubne koalicije razumijeti vrijednost i značenje knjižne baštine hrvatskoga naroda u vlasništvu Katoličke crkve i da će kao neke od lokalnih uprava i samouprava ipak dati materijalnu podršku i suradnjom svojih knjižnica i stručnjaka u tome sudjelovati. Najveći teret realizacije ovoga projekta snosi Hrvatska franjevačka provicija sv. Ćirila i Metoda koja svjesna značenja, vrijednosti te građe za Crkvu i hrvatski narod nastoji ovim projektom dati svijetu istinsko lice Crkve i hrvatskoga naroda, prekinuti ovo još od završetka II. svjetskoga rata nametnuto utamničenje hrvatske knjižne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.