Hrvatski biskupi odlučili: 20. obljetnicu Oluje će zajednički obilježiti u Kninu

Riječki nadbiskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za laike mons. Ivan Devčić izvijestio je novinare kako je obitelj bila glavna tema jubilarnoga 50. plenarnog zasjedanja HBK te da su hrvatski biskupi odlučili da će zajednički obilježiti 20. obljetnicu vojnoredarstvene operacije “Oluja” u Kninu, a svetu misu će, kao i na ovogodišnjoj komemoraciji na Bleiburgu, predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Devčić je istaknuo kako je bilo više razloga da zasjedanje HBK bude posvećeno problemima obitelji, a u ime hrvatskih biskupa pozvao vjernike da se odazovu na Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji se održava u subotu i nedjelju u Rijeci i Trsatu.

Ocijenio je kako se hrvatske obitelji nalaze u teškom stanju pa su, kako je rekao, na zasjedanju biskupi raspravljali i o demografskim problemima hrvatske države i naroda. Pozvao je na skrb za osobe s invalidnošću, kojih u Hrvatskoj, prema podatcima, ima oko 500 tisuća. Onda nije teško procijeniti koliko je hrvatskih obitelji zauzeto oko brige za invalidne osobe, napomenuo je mons. Devčić i dodao kako će se biskupije za osobe s invalidnošću zauzeti na području pastorala.

To, po riječima mons. Devčića, znači osigurati im pristup crkvi. Naglasio je i kako su biskupi raspravljali o obiteljskim sadržajima u vjeronaučnim udžbenicima te istaknuo da je sadržaj u sadašnjim udžbenicima neadekvatno raspoređen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i na pastoralno-teološke rasprave o pripremama mladeži za obiteljski život i brak.

Umirovljeni krčki biskup mons. Valter Župan istaknuo je kako su demografska pitanja bila jedan od ključnih problema o kojem je bila riječ na zasjedanju HBK. Stručnjaci tvrde kako će sredinom ovog stoljeća Hrvatska imati milijun stanovnika manje nego danas, rekao je dodavši kako će to, zbog dobne strukture pučanstva, otvoriti različita pitanja, među kojima i ono, tko će zaraditi mirovini umirovljenicima.

Smatra kako demografska pitanja stoje pred svim društvenim čimbenicima, a posebice pred hrvatskim intelektualcima, koje je pozvao da u javnosti počnu govoriti o tim problemima hrvatskoga naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni ordinarij u BiH i izaslanik BK BiH mons. Tomo Vukšić novinarima je predstavio program pastoralnoga pohoda Svetoga oca Franje Bosni i Hercegovini te pozvao vjernike iz Hrvatske da u dođu Sarajevo pozdraviti Svetoga oca.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić novinare je izvijestio o aktivnostima hrvatskih biskupa, što su ih poduzeli u sklopu Godine posvećena života i Godine božanskoga milosrđa.

Biskupi su s 50. zasjedanja uputili i apel hrvatskoj javnosti kako bi se svi zajednički suočili s, kako ističu, demografskom krizom katastrofalnih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.