Hrvatski novinari i publicisti održavaju predavanje na temu ‘Javni RTV servisi u postkomunističkim državama, slovenski primjer’

Foto: HNiP

Hrvatski novinari i publicisti 24. studenog održavaju predavanje i razgovor na temu: Javni RTV servisi u postkomunističkim državama, slovenski primjer u 19 sati, u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/1 .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje će održati Jože Možina (1968) i Tino Mamić (1972), slovenski povjesničari, publicisti i novinari, osnivači slovenskog Udruženja novinara i publicista (Združenje novinarjev in publicistov) i posvećeni borbi za slobodu medija u Sloveniji te stvarnom pluralizmu mišljenja. Ovim će se predavanjem hrvatskoj publici približiti stanje medija i javnog servisa u susjednoj državi, a nakon njega će publika moći postavljati pitanja gostima. Moderatorica će biti predsjednica HNiPa gđa. Katja Kušec.

Predavanje “Javni RTV servisi u postkomunističkim državama, slovenski primjer” održat će se na hrvatskom jeziku.
Gostovanje je ostvareno uz financijsku potporu Grada Zagreba i Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva.

Jože Možina, slovenski novinar i publicist. Studirao je povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Nedavno je obranio doktorski rad s temom početka građanskog rata u Sloveniji. Više je puta pobjeđivao na izborima za studentski parlament, a u jednom je mandatu bio i studentski ministar kulture. Radio je kao novinar i voditelj na radiju Ognjišče i na državnoj televiziji na kojoj je četiri godine bio i ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je niza nagrađivanih i gledanih dokumentarnih filmova o povijesti, ratu i politici, Dosje Slobodan Miloševič, Zločin ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja.. Za film Pedro Opeka, dobar prijatelj primio je više međunarodnih nagrada. Na festivalu ITN u Holllywoodu dobio je nagradu kao najbolji redatelj dokumentarnog filma. Dobitnik je najvećeg slovenskog kulturnog priznanja, Prešernove nagrade. Sa suprugom Katarinom i troje djece živi u Ljubljani.

Tino Mamić, profesor povijesti i diplomirani novinar. Urednik je više omladinskih katoličkih revija i urednik regionalnog programa radija Ognjišče. Radio je u Luksemburgu za Službeni list EU i u Bruxellesu kao novinar za portal Europske komisije. Po povratku u Kopar bio je glavni urednik dnevnika Primorske novice. Na mjestu urednika zalaže se za potpuni pluralizam i protvnik je bilo kakvog oblika cenzure. Iako je unaprijedio novine i kvalitativno i kvantitativno uz porast prodaje, zbog neslaganja s političkim strukturama biva smijenjen s mjesta urednika, ali ostaje raditi u redakcijama vanjsle i unutarnje politike. Nakon odlaska iz novina osniva prvu agenciju za rodoslovlje. Nakon višegodišnje inicijative za osnivanjem demokratskog drštva novinara, ideja je ostvarena 2007. i od 2013. g. Mamić je predsjednik Udruženja novinar i publicista (Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Dobitnik je novinarskog priznanja Meško za razvoj medijskih sloboda. Sa suprugom i petero djece živi u Kopru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.