Protiv ‘zamagljivanja’ braka

Ivan Tašev za Glas Koncila donosi osvrt na knjigu “Što je brak? Žena i muškarac: Obrana”, autora  Sherif Girgis, Ryan T. Anderson i Robert P. George, u nakladi udruge U ime obitelji. Osvrt donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalni i revizionistički pogled na bračnu zajednicu, koji se zapravo svodi na želju za priznavanjem statusa braka istospolnim zajednicama, u središtu je nove knjige “Što je brak? Žena i muškarac: Obrana”, prvijenca u nakladi udruge “U ime obitelji”. Trojica američkih autora – Sherif Girgis, Ryan T. Anderson i Robert P. George – svoj su znanstveni rad objavljen u jednom od časopisa u jeku rasprava o “istospolnim brakovima” u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i na europskom kontinentu, odlučili pojačati argumentima i filozofskim uvjerenjima te ukoričiti u knjigu koja ide u prilog tradicionalnom pogledu braka kao sveobuhvatnoga zajedništva, povezanoga s dobrobiti djece, što takvu zajednicu čini društvenim dobrom koje država treba priznati i podržati.

Na stotinjak stranica autori knjige pokušavaju prikazati brak kao temelj društva u šest cjelina naslovljenih: “Izazovi revizionistima”,  “Sveobuhvatno zajedništvo”, “Država i brak”, “U čemu je šteta?”, “Pravda i jednakost”, “Okrutna pogodba”. Ako lišimo bračnu politiku njezina jasnoga oblika, lišavamo je i njezine društvene svrhe – može se čitati u knjizi koja naglašava da je za revizioniste brak tek emocionalno zajedništvo i intimnost, a iz toga može proizaći i politika priznavanja međusobno odanih veza među više osoba. Iznoseći brojne tvrdnje protiv redefiniranja braka kojim se žele zamagliti bračne norme i oslabiti obitelj, knjiga “Što je brak?” nudi zanimljive argumente, temeljene ne na vjerskim polazištima, nego na racionalnoj osnovi, koji mogu poslužiti kao izvor za raspravu i demokratsko prosuđivanje o temi koja će zasigurno i u sljedećim godinama biti aktualna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.