Ivo Džeba: O papi Benediktu i papi Franji

Foto: fah

Ivo Džeba na svom Facebook profilu objavio je post o papi Benediktu i papi Franji. Prenosimo ga u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nemoguće je tvrditi da znamo puteve Providnosti, ali ako bih trebao reći zašto se baš sada u povijesti Crkve dogodilo da jedan papa napusti službu abdiciranjem, a ne prirodnom smrću, rekao bih da je to zato što bi se za Franjinog pontifikata javili mnogi komentari poput “Benedikt se okreće u grobu”, “Da je Benedikt živ, on bi sad rekao…”, “Franjo želi zatrijeti Benediktovu baštinu…”, i sl. (Kao što u ostalom neki tvrde da znaju kako bi pojedini pape reagirali da su sada živi). Benedikt u Vatikanu za vrijeme pape Franje je čista Božja milost, jer ne čini ništa od onoga što bi neki pretpostavili da bi “mrtvi Benedikt” učinio. S njim živim, ne trebamo raspravljati s duhovima i pisati sami sebi odgovore, sam Benedikt ih daje onima koji su ih voljni slušati. Posebice u novoj knjizi intervjuu, ali i ranije je to činio. Benedikt, kao papa u miru, je poslužio kao stanoviti most između novog pristupa kojeg Franjo ima i pristupa koji je prije bio uobičajeniji, da dadne svoj blagoslov za one koji su ga trebali čuti”

O početka rujna u prodaji je knjiga u izdanju Verbuma “Posljednji razgovori” u kojoj u povjerljivu razgovoru sa svojim dugogodišnjim sugovornikom Peterom Seewaldom prvi put u povijesti jedan papa pravi bilancu svojega pontifikata i svojega života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji razgovori poput su duhovne oporuke Benedikta XVI. – dragocjena i intimna ostavština pape koji je svojom mudrošću i jednostavnošću privukao pozornost kako vjernika, tako i nevjernika.

Knjiga “Posljednji razgovori” Benedikta XVI. od danas dostupna u knjižarama

U prisnu i dirljivu razgovoru s Peterom Seewaldom Papa emeritus prvi put govori i o poteškoćama, osjećajima i teškim trenutcima koji su prethodili njegovu odreknuću od službe te ujedno s iznimnom iskrenošću odgovara na pitanja o svojemu javnom i privatnom životu: o uspješnoj teološkoj karijeri, prijateljstvu s Ivanom Pavlom II., sudjelovanju na Vatikanskomu saboru i o izboru za papu, o nastojanjima da počisti “prljavštinu u Crkvi” (skandalu pedofilije među svećenicima, gej lobiju u Vatikanu, aferi Vatileaks), o svojemu nasljedniku papi Franji i odnosu s njime itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.