Iz riznice katedrale u Aachenu izvađene relikvije sv. Korone, manje poznate zaštitnice od epidemija

Foto: CEphoto, Uwe Aranas, commons.wikimedia.org

Njemačka katedrala u Aachenu izvukla je iz svoje riznice relikvije sv. Korone, manje poznate ranokršćanske mučenice koja se smatra zaštitnicom od epidemija te će one biti izložene javnosti nakon što pandemija prođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
javno vlasništvo

Pandemija koronavirusa potaknula je interes za ovu sveticu.

U nastavku donosimo neke informacije o sv. Koroni te molitvu za njezin zagovor koja je u ovim okolnostima posebno aktualna.

Sveta Korona (Corona) je kršćanska mučenica rođena oko 160. godine u Egiptu, a zbog svoje predanosti Bogu i vjeri pogubljena je u Siriji. Inače je zaštitnica od epidemija, a po njoj je austrijski novac kruna dobio ime jer se štuje i kao zaštitnica novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, kada se svijetom širi koronavirus, prisjetimo se ove svetice iz prvih stoljeća kršćanstva o čijem životu i djelovanju, iako je nekoć pripadala nizu popularnih svetaca, danas znamo vrlo malo, piše svijetlorijeci.ba.

Podnijela mučeništvo zajedno sa suprugom Viktorom

Mučeništvo je, zajedno sa suprugom Viktorom, podnijela u 17-oj godini života za vrijeme progona kršćana. Njezin je suprug bio rimski vojnik iz Siene pa ga se često štuje kao Viktora iz Sijene, a oboje su mučenički završili svoje živote jer se nisu htjeli odreći svoje vjere. Nakon toga su proglašeni svetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta Korona se slavi i pod imenom „Stephana” što u prijevodu znači „okrunjena”, a u mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj štuje se još i danas, te postoje i mjesta nazvana njezinim imenom od kojih je najpoznatije St. Corona am Wechsel u Austriji.

Štovanje svete Korone započelo je u Siriji, ali je vrlo brzo prešlo granice Bliskoga Istoka i raširilo se diljem Azije, Afrike i Europe. U Italiji se spominje u šestom stoljeću i već tada je osnovana crkva posvećena njima, a sveta Korona je prikazana kao primjer vjernosti vjeri. Relikvije oba supružnika nalaze se u Castelfidardu na Jadranskoj obali u blizini Ancone.

Godine 997. car Oton III. donio je relikvije u Aachen, a u 14. stoljeću car Karlo IV. ih je donio i u Prag. Iz ovoga razdoblja datiraju i prvi dokazi štovanja ove svetice u Bavarskoj, Češkoj i Donjoj Austriji, a u pojedinim regijama sveta Korona se štuje kao zaštitnica koja, ne samo da štiti od epidemija i lošega vremena, nego je i simbol trajanja u vjeri. Na nekim je slikama prikazana kako u jednoj ruci drži kutiju s blagom, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Štuje ju i armenska i pravoslavna Crkva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski novčići kovani u razdoblju od 1892. do 1924. godine nosili su naziv „kruna” upravo kao spomen na ovu sveticu pa se iz toga razloga ona još časti i kao zaštitnica novca, dobrih investicija i čuvara blaga. Uz to, zaštitnica je mesara, a mnogi joj se utječu i za postojanost u vjeri. Spomendan joj je 14. svibnja, a negdje i 20. veljače.

U nastavku donosimo molitvu svetoj Koroni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.