Izložba ‘Egipatska zagonetka – restauriranje sarkofaga egipatske svećenice’

Izložba “Egipatska zagonetka – restauriranje sarkofaga egipatske svećenica But-har-chonsu”, u čijem je središtu njezin obnovljeni sarkofag, otvara se u ponedjeljak u bečkome Muzeju povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum – KHM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U središtu izložbe, uz pedesetak fotografija i jednu videoinstalaciju, koje prikazuju nalazište i restauracijski proces, obnovljeni je sarkofag egipatske svećenice But-har-chonsu, koji je 1891. godine pronađen u grobnici u sklopu hrama Deil el Bahara u blizini egipatskoga grada Tebe, a dar je egipatske vlade Austriji”, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica bečkoga Muzeja povijesti umjetnosti Sabine Haag.

Nakon otkrića grobnice – u njezinu podzemnom hodniku u dužini od 54 metra pronađena su 154 sarkofaga svećenika iz 21 dinastije (oko 1000. godine prije Krista) i drugi predmeti.

“Zbog mnogobrojnih eksponata koji su bili znatno oštećeni, egipatska vlada darovala je mnoge pronađene sarkofage Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Belgiji, Francuskoj i Vatikanu, a mumije iz nalazišta zadržala je u Egiptu”, rekla je ravnateljica Egipatske zbirke u KHM Regina Hoelzl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su to uglavnom bili znatno oštećeni sarkofazi kojima je bila potrebna kompletna obnova i ustrajan rad u sastavljanju bezbrojnih fragmenata te da je obnova trajala dulje od godinu i pol.

“S ovom izvanrednom izložbom sarkofaga But-har-chonsu okriva se jedna od egipatskih tajni, koja je u suradnji sa stručnjacima bečkoga konzervatorsko-restauratorskog odjela Akademije za primijenjenu umjetnost sastavljena od mnoštva originalnih fragmenata”, rekla je ravnateljica Haag.

Napomenula je da izložba daje uvid u restauracijski proces i inovativne metode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je postavljena u posebnom prostoru Egipatsko-orijentalne zbirke bečkoga Muzeja povijesti umjetnosti u kojemu se čuva oko 15 tisuća izložaka antičke egipatske umjetnosti, a izložena je trećina eksponata iz toga bogatog fundusa, istaknula je voditeljica zbirke.

Izložba je otvorena do 26. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.