Izložba medalja Marije Terezije u bečkom KHM-u

Foto: Wikimedia Commons / Andreas Möller

Izložba “Na ruke njezina veličanstva – medalje Marije Terezije” koja obuhvaća oko 200 eksponata iz života te habsburške vladarice i njezine obitelji, otvara se u ponedjeljak navečer u Muzeju povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum – KHM) u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi organiziranoj u povodu 300. godišnjice rođenja Marije Terezije mogu se razgledati medalje, carska odličja, kovanice, grafike te dvije videoinstalacije koje posjetiteljima omogućuju da vide obje strane medalja.

Izložena je i brončana bista Marije Terezije iz 1750., rad umjetnika Matthaeusa Donnera koji je habsburšku vladaricu ovjekovječio i u skulpturi i medaljama.

Zlatne i srebrne medalje dokumentiraju najvažnije teme iz njezina života, političke uspjehe i reforme, protivnike i saveznike, carsku tradiciju, dinastijska vjenčanja, a najviše slave vladaricu i njezinu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Medalje su bile masovni medij, maloga formata, koje su vrlo brzo i nekomplicirano predstavljale i širile image Marije Terezije”, rekao je ravnatelj zbirke medalja i kovanica u KHM-u Michael Alram. Dodao je da je izložba istraživački projekt te dokumentira izradu medalja u 18. stoljeću u Beču.

Izrada medalja i kovanica bila je pod izravnim utjecajem dvora i one su najprije dospijevale u ruke Marije Terezije, a bile su darovi za diplomate, saveznike, počasna odličja, eksponati za kolekcionare, a i izraz velikodušnosti i moći vladara.

U numizmatičkoj zbirci bečkova Muzeja povijesti umjetnosti nalazi se oko šesto tisuća eksponata: kovanica, medalja, vrijednosnih papira i drugih eksponata iz različitih povijesnih razdoblja, dodao je Alram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba ostaje otvorena do 18. veljače 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.