Izložba ‘Newspaper Art by Tomislav Gotovac’ u Ljubljani

Foto: fah

Izložba “Newspaper Art by Tomislav Gotovac”, koja se u četvrtak, 9. listopada, otvara u Ljubljani, prvi će put cjelovito prikazati radove koje je taj istaknuti hrvatski multimedijalni umjetnik ostvario u mediju novina.

Iako je Tomislav Gotovac dugo prisutan na domaćoj i svjetskoj umjetničkoj sceni, posljednjih godina, osobito nakon njegove smrti 2010. raste zanimanje za njegovo stvaralaštvo, o čemu svjedoči niz samostalnih izložbi u elitnim zapadnjačkim galerijama i brojni otkupi najvećih muzeja u Parizu, New Yorku, Washingtonu, Beču i Rio de Janeiru, ističe se u najavi izložbi na web stranicama Centra i galerije P74, gdje će se održati izložba.

Gotovčevo filmsko djelo i vizualna umetnost usko su isprepleteni u njegovu opusu, a osobito je zanimljiv način na koji je koristio tiskane medije, koji su mu služili kao materijal za kolaže, motiv fotografija i filmova ili kao medij komunikacije i distribucije za umjetniške projekte. Objava u medijima za njega je imala jednaku važnost kao i sama ulična akcija ili performans.

Izložba donosi umjetnička djela iz šezdesetih, sa samog početka njegove umjetničke karijere u vrijeme studija filmske režije u Beogradu, a predstavlja arhivske materijale, časopise, publikacije, fotodokumentaciju umjetničkih akcija. Djela za izložbu omogućio je Institut Tomislava Gotovca, a postavljena je u suradnji sa Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. iz Ljubljane.

Institut koji nosi njegovo ime ističe kako je Gotovac, “inovativan i provokativan, bio prvi umjetnik kod nas koji je znao iskoristiti medije masovnih komunikacija i napraviti ih važnim segmentom svog opusa, a danas, zahvaljujući velikom interesu koji je inozemna publika pokazala upravo za taj dio njegovog rada, sa sigurnošću se može reći da je bio inovator i na znatno većoj sceni”.

U podjednakoj mjeri stvarao je djela s područja filma te vizualnih i izvedbenih umjetnosti, a među onima koja se ne mogu stvrstati pod stroge medijske definicije su radovi izvedeni u novinama, nazvani “Newspaper Art”, prema prijedlogu filmskog režisera Slobodana Šijana.

U nekim akcijama i performansima novine su postavljene u središte događanja, primjerice u akciji “Čitanje Daily Maila” iz 1979., izvedenoj u atelieru Marine Abramović i Ulaya u Amsterdamu, gdje je Gotovac na glas pročitao cjelovit tekst objavljen u dnevnim novinama.

Sami počeci njegova djelovanja u medijskom prostoru sežu u vrijeme tekstualno-literarnih eksperimenata objavljenih u beogradskim studentskim novinama “Student” i “Vidici”, od 1969. do 1971. Po povratku u Zagreb 1976. počeo je njegov najintenzivniji period rada, u “Poletu” i “Studentskom listu”, koje su tada imale veću slobodu izražavanja nego ostali tisak te su bile inovativne po oblikovanju utemeljenom na radikalnom korištenju fotografije i tipografije.

Na tom je području Gotovac pronašao mogućnost za vlastito djelovanje, osobito kada se radilo o brzoj i učinkovitoj promociji akcija koje je izvodio u javnom prostoru. Čestim pojavljivanjem na naslovnicama i publiciranjem fotografske dokumentacije uličnih akcija postao je poznata javna osoba, sinonim za avangardnog umjetnika. Osim u studentskim i omladinskim novinama, radio je u magazinima “Start” i “Nacional”.

Na izložbi u Ljubljani, koja će biti otvorena do 24. listopada, predstavit će se, među ostalim, akcije “Čitanje Daily Maila” i “Srp čekić i crvena zvijezda” te naslovnice “Studentskog lista” i “Poleta” iz osamdesetih. Kustos je Darko Šimičić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod/h
Photo: fah