Izložba o Franji Bučaru u Hrvatskom saboru

franjo bučar snimka zaslona

Povodom dodjele Državne nagrade “Franjo Bučar” Hrvatski športski muzej organizirao je izložbu “Franjo Bučar (25. 11. 1866. – 26. 12. 1946.)” koja će u zgradi Hrvatskog sabora biti otvorena do 15. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu, na kojoj je predstavljeno 50 kataloški obrađenih jedinica iz osobnog fonda Franje Bučara, otvorio je u utorak predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo da je Franjo Bučar imao presudan utjecaj na razvoj cjelokupnog hrvatskog sporta. Djelovao je krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća i postavio je temelje mnogim sportskim disciplinama u Hrvatskoj. Bio je propagator, instruktor, osnivač sportskih klubova i organizacija, istaknuti član međunarodnih sportskih organizacija, novinar i publicist. Od 1991. godine, Državna nagrada za sport nosi njegovo ime.

Bučar se rodio 25. studenog 1866. godine u Zagrebu, a po završenoj gimnaziji studirao je povijest i geografiju u Beču i Zagrebu.
Stručno se osposobljavao u švedskoj gimnastici od 1892.godine do 1894. boraveći na Centralnom gimnastičkom zavodu u Stockholmu. Po povratku iz Švedske, u dogovoru s Izidorom Kršnjavijem, imenovan je voditeljem Tečaja za učitelje gimnastike.

Bučar je bio jedan od osnivača Prvog hrvatskog mačevalačkog kluba 1902. godine i dugogodišnji predsjednik Prvog hrvatskog sklizalačkog društva osnovanog 1877 godine. Za sportske rubrike dnevnih novina i časopisa redovito je pisao i o biciklističkim natjecanjima u Europi i svijetu. Od 1893. godine organizira tečajeve tenisa i sudjeluje u izgradnji više teniskih terena u Zagrebu, Samoboru i Krapini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je vođa reprezentacije nogometaša koji su 1920. godine nastupali na Olimpijskim igrama u Antwerpenu, a bio je i inicijator osnivanja Hrvatskog športskog saveza 1909. godine. Bio je višegodišnji urednik časopisa kojeg su izdavali Hrvatski sokol i Hrvatski sokolski savez.

Od osnivanja Međunarodnog olimpijskog odbora 1894. godine Franjo Bučar je upoznat s njegovim djelovanjem. Stvaranjem kraljevine SHS, na inicijativu Bučara osnovan je Jugoslavenski olimpijski odbor kojemu predsjeda od 1919. do 1927. godine, a 1920. godine postaje član Međunarodnog olimpijskog odbora i aktivno sudjeluje u njegovom radu.

Franjo Bučar umro je 26. prosinca 1946. godine u Zagrebu i pokopan je u obiteljskom grobu na Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.