Izložba rukopisa romana Mate Lovraka u HŠM-u

Foto: Fraxinus Croat / wikimedia commons

Originalni rukopisi dječjih romana Mate Lovraka bit će izloženi u Hrvatskom školskom muzeju (HŠM) u petak, 8. ožujka, u povodu 120. obljetnice književnikova rođenja, priopćio je HŠM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji muzeja toga će dana besplatno moći pogledati rukopise najpoznatijih Lovrakovih dječjih romana “Vlak u snijegu”, “Družba Pere Kvržice” i “Neprijatelj br. 1”, koji se ovom prigodom prvi put predstavljaju javnosti.

Novu vrijednu donaciju muzej je dobio zahvaljujući Lovrakovoj unuci Jagodi Hodak, koja je 2018. darovala muzeju još jedan dio obiteljske ostavštine među kojima su i navedeni originalni rukopisi.

Osim prvi put izloženih vrijednih rukopisa, posjetitelji će moći vidjeti i radnu sobu Mate Lovraka te osjetiti djelić ozračja u kojem su stvarani njegovi poznati dječji romani, a koju je muzeju 1978. darovala Lovrakova kći Đurđica Lovrak Vujasinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu kod Bjelovara. Pučku školu završio je u rodnom selu, a nakon četiri razreda niže realne gimnazije u Bjelovaru je upisao učiteljsku školu u Zagrebu. Trideset pet godina radio je kao učitelj u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. u Zagrebu. U osnovnoj školi na Selskoj cesti radio je punih 19 godina, a umirovljen je 1954. godine.

Kao mlad učitelj Mato Lovrak objavljuje svoju prvu priču “Strašan san” u “Smilju” 1924. godine. Prva knjiga, zbirka pripovijedaka “Slatki potok” objavljena je 1930., a tijekom sljedeće tri godine objavljeni su njegovi najbolji i najpoznatiji romani za djecu “Vlak u snijegu” (1931.) i “Družba Pere Kvržice” (1933.).

Lovrak za djecu piše poučne i odgojne priče, pripovijetke, igrokaze i oko dvadeset romana, a objavljena su mu i tri biografska romana za odrasle te dva autobiografska opusa posthumno. Djela su mu prevedena na nekoliko stranih jezika, dramatizirana i ekranizirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romani “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice” više su od pedeset godina dio obvezne školske lektire. Mato Lovrak smatra se klasikom hrvatske dječje književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.