5. ožujka 1326. Ludovik I. Anžuvinac – znate li da je najmoćniji kralj Europe oženio Hrvaticu i katolkinju Elizabetu Kotromanić?

Bio je hrvatski kralj, premda ne nažalost iz hrvatske kraljevske loze. Oženio je katolkinju i Hrvaticu Elizabetu Kotromanić, kćer bosanskog bana Hrvata i katolika Stjepana II. Kotromanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I srbijanski car Dušan, na čije je “nepriznato” carstvo prvi čovjek pravoslavne crkve u svijetu, carigradski patrijarh, bacio anatemu, trajalo samo 10-ak godina za njegova života i ubrzo potpuno nestalo – želio je oženiti Hrvaticu Elizabetu Kotromanić. Ali roditelji su Elizabetu poslali na katolički ugarski dvor gdje je postala žena Ludovika I. i time hrvatsko-ugarska kraljica.

 

Na današnji dan 1326. rođen je čovjek koji će postati najmoćnijim vladarom kojeg je Hrvatska imala u srednjem vijeku. Ime mu je bilo Ludovik i potjecao je iz francuske dinastije Anžuvinaca (Anjou). Anžuvinci su zapravo bili izravni muški potomci francuske kraljevske dinastije, no uspjeli su steći vlastite kraljevske titule u Europi, izvan matične domovine Francuske. Ime je Anžuvincima dodijeljeno po grofoviji Anjou, koju je dobio njihov osnivač – Karlo – kao mlađi brat francuskog kralja sv. LujaIX. (jedinog francuskog kralja koji je postao svetac Katoličke crkve). Dakle, Anžuvinci su zapravo bili mlađi odvjetak francuske kraljevske dinastije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anžuvinci su tijekom razvijenog srednjeg vijeka stekli vlast nad impresivnim brojem zemalja. Postali su kraljevi Sicilije, grofovi od Provanse, kraljevi Napulja, naslovni carevi Konstantinopola, kraljevi Albanije, te naslovni kraljevi Jeruzalema.

Za hrvatsku je povijest osobito bitno da su Anžuvinci postali kraljevi Hrvatske i Ugarske.

Ludovik Anžuvinac naslijedio je već kao mladić hrvatsku i ugarsku krunu, a zatim je osvajanjima i diplomacijom snažno proširio svoje područje vladanja. Tako je uspio osvojiti napuljsko prijestolje, čime je postao vladar južnog dijela Italije. Postao je i poljski kralj, pa mu se vladavina protezala gotovo od Baltičkog mora do Sredozemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kralj Ludovik Anžuvinac oženio se Elizabetom Kotromanić, kćerkom bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Pomoću raznih saveza uspio je učiniti svojim vazalima vladare s današnjih srpskih, rumunjskih i bugarskih područja, tako da je imao velik utjecaj na čitavom Balkanu, pa sve do područja današnje Ukrajine.

Kralj Ludovik bio je jedan od najbogatijih vladara u čitavoj srednjovjekovnoj Europi, naročito zbog zlatnih rudnika u njegovim kraljevstvima. Postoje navodi da je godišnja proizvodnja zlata njegovih zemalja pet puta nadmašivala bilo koju drugu tadašnju europsku državu. Dapače, navodno je iznosila trećinu ukupne svjetske proizvodnje zlata.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.