Izložba vrijednih umjetničkih djela 110. brigade HV-a

Izložba vrijednih umjetničkih radova iz zbirke Udruge pripadnika 110. brigade HV-a bit će otvorena u srijedu u karlovačkome Gradskom muzeju, a želja je branitelja da slike budu dio stalnog postava budućeg muzeja Domovinskog rata u karlovačkom predgrađu Turnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbirku čine djela Dubravke Babić, Josipa Biffela, Hrvoja Šercara, Ede Murtića, Danijela Butale, Petra Grgeca, Nikole Koydla, Andrije Kusanića, Tomislava Petranovića-Rvata, Danijela Žapčića, Alfreda Krupe i drugih autora. Ta su djela u doba darivanja, ratnih 90-ih godina, bila snažan znak potpore i jedinstva u obrani domovine, a branitelji se danas tom izložbom zahvaljuju umjetnicima na potpori.

Izložbu su danas na konferenciji za novinare u prostoriji te udruge najavili njezin predsjednik Vladimir Benko i tajnik Andrija Štalcer, pri čemu su izrazli želju da se izložba, osim karlovačkoj, prikaže i široj javnosti u što više hrvatskih gradova.

Benko je rekao da su se ti umjetnici u ratu također htjeli uključiti u obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Netko je bio u ratu, a netko je ovako simbolički sudjelovao”, rekao je Benko i izrazio želju da izložba gostuje od grada do grada te da bude stalni postav u budućemu muzeju Domovinskog rata u Turnju uz sobu sjećanja na poginule branitelje i druge sadržaje vezane uz rat.

Tajnik te udruge Andrija Štalcer rekao je u vezi s projektom izgradnje muzeja na Turnju da je Turanj simbol obrane Karlovca i Hrvatske, područje koje i sada svakodnevno obilaze turisti iz cijeloga svijeta.

Član te udruge Ivica Arbanas rekao je da su tri rada iz zbirke nastala na ratištu, u uvjetima koji nisu bili jednostavni za stvaralaštvo, a jednako je važno i to što su umjetnici darivanjem svojih vrijednih djela koja su nastajala daleko od ratišta, u atelijerima, davali jasan znak koliko podupiru i hrabre branitelje na ratištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim tih umjetnina, 110. ima i vrlo vrijednu zastavu, koju su zlatnim nitima izvezle sestre karmelićanke u samostanu u Remetama. Benko je rekao da su ratnu zastavu izvezenu zlatnim nitima dobili na Turnju 1991. iz ruku kardinala Franje Kuharića i priora samostana Jakova Mamića, a ona je bila snažan znak potpore Prvoj bojni i 110. brigadi.

Čuva se na sigurnome mjestu, a u svečanim se prilikama upotrebljavaju replike. Želimo da originalna zastava bude negdje trajno izložena, možda u budućemu muzeju na Turnju, simbolu obrane Karlovca, rekao je Benko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.