Muzikološki skup o migracijama u rano moderno doba

Dvodnevni međunarodni skup “Glazbene migracije u rano moderno doba – ljudi, tržišta, modeli i stilovi” održava se danas i sutra u Knjižnici HAZU u sklopu međunarodnog projekta “Glazbene migracije u rano moderno doba – susret europskog istoka, zapada i juga”, financiranog iz europskog programa HERA (Humanistika u europskom istraživačkom prostoru).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu projekta je Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU koji vodi Vjera Katalinić, a riječ je o prvom Akademijinu projektu koji se financira iz fondova Europske unije.

Osim HAZU, u projekt su uključene i Slovenska akademija znanosti i umjetnosti, Berlinsko-brandenburška akademija znanosti i Poljska akademija znanosti te sveučilišta u Varšavi i Mainzu.

Na skupu sudjeluju muzikolozi iz šest zemalja, a izlagat će o sudbinama glazbenika koji su u 17. i 18. stoljeću djelovali izvan svojih zemalja te o utjecaju njih na nove sredine i novih sredina na njih. Riječ je o skladateljima, interpretima, učiteljima, graditeljima glazbala i drugim glazbenicima koji su radi školovanja ili novoga radnog mjesta odlazili u druge zemlje, gdje su znatno pridonijeli njihovu glazbenom životu i prihvaćanju novih glazbenih vrsta i stilova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić istaknuo je da je Akademija ponosna što je upravo njezin Odsjek za povijest hrvatske glazbe na čelu toga važnog međunarodnog projekta financiranog iz EU fondova.

Podsjetio je da se iz programa HERA financira samo 18 projekata, od kojih je ovo jedini muzikološki i hrvatski projekt od 596 prijavljenih.

Skup je dokaz kvalitete hrvatske muzikologije, upozorio je akademik Kusić i podsjetio na njezine najvažnije predstavnike – od Dragutina Plamenca, Josipa Andreisa i Lovre Županovića do suvremenih muzikologa akademika Koraljke Kos, Stanislava Tuksara, Nikše Glige te članova suradnika HAZU Eve Sedak, Ennija Stipčevića i Vjere Katalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu je govorio i predsjednik Međunarodnoga muzikološkog društva Dinko Fabris, a u Knjižnici HAZU otvorena je izložba “Glazba i glazbenici u migraciji: promišljanja prošlosti i suvremena razmatranja”, koja će biti otvorena do 24. listopada.

U popratnom programu skupa organizirana su dva koncerta – na prvome, koji će se održati večeras, nastupit će Hrvatski barokni ansambl u Preporodnoj dvorani HAZU, a drugi će koncert sutra navečer u Palači HAZU izvesti Hrvoje i Viktor Jugović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.