Jeste li znali: Majka Ivana Pavla II. izabrala je život nakon što joj je liječnik savjetovao pobačaj

Papa Ivan Pavao II.
Foto: James G. Howes

Prije više od sto godina, 18. svibnja, Emilija Wojtyla rodila je svog drugog sina Karola nakon teške trudnoće opasne za život. Dijete je izraslo u svetog Ivana Pavla II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj knjizi objavljenoj u Poljskoj, Milena Kindziuk opisuje kako je majci sv. Ivana Pavla II. savjetovano da pobaci.

“Morala je birati između vlastitog života i života djeteta koje je nosila, ali njezina duboka vjera nije dopustila Emiliji da odabere pobačaj”, rekla je Kindziuk u intervjuu za ACI Stampa.

“Duboko u svom srcu morala je biti spremna na ovu žrtvu za bebu koju je nosila”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj knjizi „Emilija i Karol Wojtyla. Roditelji svetog Ivana Pavla II.”, Kindziuk navodi svjedočanstvo primalje Tatarowe i izvještaje njezinih dviju prijateljica, Helene Szczepańske i Marije Kaczorowe, kao i sjećanja drugih stanovnika Wadowica. Ona je rekla da to pokazuje da je Emilija Wojtyla bila depresivna inzistiranjem njezina prvog liječnika, dr. Jana Moskałe, da pobaci.

Emilija i Karol Wojtyla “odvažno su odlučili da se, bez obzira na sve, rodi njihova začeta beba”

Rekla je da su se Emilija i Karol Wojtyla “odvažno odlučili da se, bez obzira na sve, rodi njihova začeta beba. I tako su počeli tražiti drugog liječnika.”

Na kraju su odabrali dr. Samuela Tauba, židovskog liječnika iz Krakova, koji se nakon Prvog svjetskog rata preselio u Wadowice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Emilijini prijatelji sjećaju se tog posjeta. Liječnik je potvrdio da postoji opasnost od komplikacija tijekom poroda, uključujući Emilijinu smrt. Međutim, nije predložio pobačaj”, rekla je Kindziuk.

“Emilija je imala tešku  trudnoću: većina vremena provodila je u krevetu te je imala manje snage nego inače. U ovoj situaciji, dr. Taub preporučio je ženi da se odmara i da ima dobru prehranu.”

Na dan rođenja, 18. svibnja 1920., “Emilija je ležala u svom stanu u ulici Kościelna, u dnevnoj sobi … u prisutnosti primalje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Kako je papa Sveti Ivan Pavao II. spasio Božić na komunističkoj Kubi

U isto vrijeme Karol Stariji i njihov 13-godišnji sin Edmund izašli su oko 17 sati sudjelovati u molitvi Božanskog ureda u župnoj crkvi gdje su pjevali Loretske litanije.

“Iz poruka znamo da je Emilija zamolila primalju da otvori prozor: htjela je da prvi zvuk koji njezin sin čuje bude pjesma u čast Mariji. Ukratko, Emilija Wojtyla rodila je sina, slušajući pjesmu Litanije iz Loreta”, rekla je.

Sv. Ivan Pavao II. rekao je i svom osobnom tajniku Stanislawu Dziwiszu da je rođen u litanijama u čast Majke Božje dodajući da je za papu izabran u isto doba dana kada je i rođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju u Poljskoj su službeno otvorene svete kauze roditelja svetog Ivana Pavla II. Karol, poručnik poljske vojske, i Emilija, školska učiteljica, vjenčali su se u Krakowu 10. veljače 1906. Katolički par je rodio troje djece: Edmunda 1906.; Olgu, koja je umrla ubrzo nakon rođenja; i Karola 1920. godine.

Prije nego što je umrla od srčanog udara i zatajenja jetre 1929., Emilija je bila nositelj vjere u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.