Kako je papa Sveti Ivan Pavao II. spasio Božić na komunističkoj Kubi

sveti ivan pavao II fidel castro
Foto: Snimka zaslona

Božć je pravo vrijeme da se prisjetimo kako je prvi povijesni papin posjet Kubi bio pokretačka snaga ukidanja zabrane Božića u komunističkoj diktaturi, ističe aleteia.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je istinita priča kako je papa sv. Ivan Pavao II spasio Božić.

Božić zabranjen

Priča počinje 1959. godine, kada je Fidel Castro došao na vlast kao premijer Kube, označivši uspon komunizma u toj otočkoj državi. Komunistički režim je cijelo desetljeće utjecao na sve aspekte društva, a vjera je bila zabranjena. Do 1965. zemljom je u potpunosti upravljala komunistička partija, a do 1969. zabranjena je proslava Božića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bila trajna komunistička politika. Generacije djece rasle su, ne sluteći što znači božićno vrijeme, a kamoli posjet Sveta Tri kralja. Zabrana Božića trajala je gotovo 30 godina.

Castro nije ni razmišljao o obnovi vjerskog blagdana sve do 1998., kada se Ivan Pavao II. pripremao za povijesni prvi Papin posjet Kubi. Vatican Insider intervjuirao je Joaquína Navarra-Vallsa, glasnogovornika Ivana Pavla II., koji se prisjetio svojih razgovora s Castrom kako se približavao Papin posjet. Opisao je šestosatni telefonski razgovor u kojem je Castro izrazio fascinaciju Papom kroz stalna ispitivanja o njemu kao osobi.

Navarro-Valls se prisjetio: “Rekao sam mu: – G. Predsjedniče, zavidim vam, – Zašto?, – Budući da se Papa svaki dan moli za vas, moli se da čovjek Vašeg obrazovanja ponovno pronađe put Gospodnji. Kubanski predsjednik je odjednom zašutio.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori

Nakon što su njih dvoje uspostavili odnos, Navarro-Valls polako je otvorio temu sugerirajući da Kubi treba način da iznenadi svijet. Kad je Castro pristao, tada je nastavio, pitajući se može li se Božić proslaviti kao nacionalni kubanski praznik po prvi put od početka revolucije.

Castro je isprva oklijevao:

“Rekao je da će to biti jako teško jer je Božić padao usred sezone berbe šećerne trske. Na što sam odgovorio: “Ali Sveti Otac želi da vam se može javno zahvaliti za ovu gestu nakon što sleti u Havanu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je bila prava ponuda. Javno priznanje od jednog od svjetskih čelnika najodgovornijih za rušenje Berlinskog zida, simbola komunizma. Nakon još jedne duge rasprave s Navarro-Vallsom, Castro je konačno popustio i uklonio zabranu Božića.

Castro je, međutim, upozorio glasnogovornika Vatikana da bi zabrana mogla biti ponovno uvedena sljedeće godine. Navarro-Valls, oduševljen što je Božić vratio na Kubu nakon gotovo tri desetljeća, nije pretjerao:

“Sve što sam rekao bilo je: – Papa će Vam biti zahvalan na tome. A što se tiče sljedeće godine, vidjet ćemo.”

– Kao što znamo, do danas se Božić na Kubi slavi kao državni praznik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papinski posjet

Papinski posjet komunističkoj Kubi privukao je tisuće ljudi. I Castro je iza zatvorenih vrata imao susret sa Svetim Ocem. Iako se ne zna o čemu su razgovarali, njih dvojica su se navodno nasmiješili dok su odlazili. Kada se Papa pripremao za odlazak, Castro je izrazio koliko je dirnut posjetom, rekavši:

“Hvala vam za sve što ste rekli, čak i za one riječi koje mi se možda nisu svidjele”, rekao je Castro svetom Ivanu Pavlu II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.