Jurasić: ‘Odioznost simbolike crvene petokrake na malo je mjesta tako izražena kao u Vukovaru’

Šaško o Vukovaru
Foto: fah, snimka zaslona

Za pretpostaviti je da je nekima zasmetala, reći će ideološki ili politički obojena, propovijed pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Ivana Šaška na misi u Vukovaru u kojoj se faktički zauzeo za zabranu crvene zvijezde petokrake, piše Marinko Jurasić u svojoj kolumni za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda tu nije riječ o tomu da se Crkva petlja tamo gdje ne bi trebala, jer je upravo crvena petokraka još prije 76 godina prisilno uvukla i Crkvu i vjernike u svoju totalitarističku priču, i to na način koji Crkvu čini i te kako pozvanom govoriti o tom tamnom razdoblju naše prošlosti za komunističkog režima koji se na najgrozomorniji način sunovratio u anticivilizacijskom obličju upravo u Vukovaru. Tako da je i 18. studenoga, pa i misa, i vrijeme i mjesto da se i o tomu progovori, koliko god možda bili u pravu i oni koji drže kako bi bilo primjerenije čuti neke pomirljivije vjerske poruke na taj dan.

Crvene petokrake u Vukovaru

Odioznost simbolike crvene petokrake na malo je mjesta tako izražena kao u Vukovaru i uistinu tu nisu potrebna “posebna vijeća, ni povjerenstva, ni akademske rasprave, ni duboke semiotičke i semantičke raščlambe”, kako je rekao Šaško. Da, uistinu je dovoljno vidjeti kakvo su znakovlje nosili na odorama oni koji su razarali Vukovar, a kakvo oni koji su ga branili i ta simbolika trajno je upisana na stratištu Ovčare.

> Pljesak za biskupa Šaška: ‘Kakvo znakovlje su nosili oni koji su Vukovar razarali, a kakvo vukovarski branitelji?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod tim premisama Šaško je ustvrdio kako je došlo vrijeme kad se osobito mladima mora odgovoriti na dva jednostavna pitanja, o tomu kako je moguće da je prihvatljivo znakovlje pod kojim je mrcvaren Vukovar, i koji su to totalitarizam zastupali i promicali ljudi koji su u Vukovaru branili svoj dom. Iako neizrečeno, naravno da se to odnosi i na pripadnike HOS-a koji su dali ogroman doprinos u obrani Vukovara. Nažalost, čak ni u Vukovaru to nije tako jednostavno.

Dovoljno je spomenuti samo zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića Jastreba. Zvijezda petokraka pod kojom je on došao do čina potpukovnika možda je ista ona petokraka pod kojom je i dr. Franjo Tuđman došao do čina generala, ali to nije ista petokraka pod kojom je rušen Vukovar. A još manje petokraka pod kojom je vođen otpor fašizmu. Slični su i argumenti zagovornika zabrane znakovlja HOS-a u kontekstu Domovinskog rata iako njihov ZDS nije imao nikakve veze s fašističkom simbolikom NDH. O višeznačnosti spornih simbola vrijedne sudove dao je Europski sud za ljudska prava, iz kojih proizlazi da su svestrane raščlambe ipak nužne, a isključivosti samo doprinose tomu da se mladima ne može dati jednoznačan odgovor.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.