Kako danas izgleda unutrašnjost sisačke katedrale koja je teško stradala u potresu?

katedrala
Foto: Fah

Sisačka katedrala koja je teško stradala u potresu 29. prosinca 2020. godine, u procesu je obnove. Sisačka biskupija objavila je kako izgleda danas unutrašnjost katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U katedralu još dugo vjernici neće moći ulaziti, stoga je Sisačka biskupija objavila fotografiju od 360 stupnjeva za sve koje zanima u kakvom je stanju unutrašnjost katedrale Uzvišenja Svetog Križa.

Kako je IKA ranije javila, 29. prosinca 2020. razorni potres uništio je katedralu. Žbuka sa zvonika pala je na crkvu i uništila krovište. U unutrašnjosti katedrale otpala je žbuka sa svoda. Uz pomoć vatrogasaca odmah se pristupilo spašavanju slika i kipova te je sve što se moglo pohranjeno u Veliki kaptol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>U potresu u potpunosti uništena sisačka katedrala i 6 župnih crkvi, a teško još njih 20

Katedralni župnik Marko Karača rekao je da se zvonik pomaknuo za 30 cm te se odvojio od katedrale. Zbog mogućeg urušavanja i opasnosti za ljude i okolne građevine pristupilo se razgradnji zvonika. 8. siječnja 2021. skinut je križ s vrha zvonika, 10. siječnja spuštena je kapa zvonika, a 11. siječnja spuštena su tri zvona (300, 600 i 1000 kg).

>(FOTO) Upoznajmo hrvatske katedrale (12): Znate li da je katedrala u Sisku teško oštećena u Domovinskom ratu?

Sisački biskup Vlado Košić napomenuo je da je zbog odvajanja zvonika od korpusa crkve i njezina statika upitna. Na zidovima su jasno vidljive mnoge pukotine.

Potpuno su uništene i orgulje iz radionice Edgara Pfaffa koje su 2015. ugrađene u kućište s početka 20. st. Na njih se urušio dio krovišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.